Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje x 3 placki
Składniki
40g mąki jaglanej
120g mleczka kokosowego (u mnie Real Thai z obniżoną zawartością tłuszczu)
1 jajko
5g wiórków kokosowych
5g erytrolu
2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię o średnicy 10 cm.
2. Miksujemy krótko mąkę z jajkiem, 100g mleczka i wiórkami. Powstała masa powinna być dość rzadka.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka tak, aby placki były dość cienkie. Zmniejszamy ogień.
4. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, odwracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
5. Podajemy z sosem czekoladowym - roztopioną resztą mleczka z czekoladą i erytrolem.
Ostatnio piekłam sernik kokosowy i zostało mi trochę mleczka kokosowego.
Z racji tego, że u mnie nic się nie marnuje, wykorzystałam je do jaglanych naleśniczków kokosowych.
Dzięki temu, zupełnie przypadkowo, trafiło mi się pyszne śniadanie,
które było tak dobre, że na pewno zaserwuję je sobie jeszcze nie raz :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro