Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
30g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz
50g passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 plaster chudej wędliny (ok. 15g)
kilka piór czerwonej papryki (ok. 15g)
15g mozzarelli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód lekko się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę.
5. Smarujemy go passatą połączoną z oregano. Układamy na niej pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę.
6. Posypujemy pizzę startym na tarce serem i zapiekamy na małym ogniu przez następne 5 min.
Rzadko przygotowuję wytrawne omlety, ale jeśli mam ochotę
na małą odmianę, to smażę sobie jaglaną omletopizzę.
W smaku jest mocno fast foodowa, ale w składzie wartościowa, pożywna i po prostu zdrowa.
To świetna propozycja zarówno dla fanów omletów, jak i pizzy :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro