Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

30g mąki jaglanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól i pieprz

50g passaty pomidorowej

1 łyżeczka oregano

1 plaster chudej wędliny (ok. 15g)

kilka piór czerwonej papryki (ok. 15g)

15g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz.

3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód lekko się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę.

5. Smarujemy go passatą połączoną z oregano. Układamy na niej pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę.

6. Posypujemy pizzę startym na tarce serem i zapiekamy na małym ogniu przez następne 5 min.

Rzadko przygotowuję wytrawne omlety, ale jeśli mam ochotę
na małą odmianę, to smażę sobie
jaglaną omletopizzę.
W smaku jest mocno fast foodowa, ale w składzie wartościowa, pożywna i po prostu zdrowa.
To świetna propozycja zarówno dla fanów omletów, jak i pizzy :)

09/05/2021

Jaglana omletopizza

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro