Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość: 6 serniczków
Składniki
300g twarogu sernikowego (u mnie President w temperaturze pokojowej)
1 op. galaretki gruszkowej (75g)
250ml wody
100g obranego jabłka
30g blanszowanych migdałów/płatków migdałów
Wykonanie
1. Gotujemy wodę. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, a po ostudzeniu łączymy ją z serem.
2. Odstawiamy całość do lekkiego stężenia, a w międzyczasie kroimy jabłko w kostkę i rozkładamy je do 6 kubeczków.
3. Układamy na nim łyżkę serka gruszkowego, posypujemy łyżeczką pokruszonych migdałów i kładziemy kolejną łyżkę serka.
4. Dekorujemy wierzch serniczków pozostałymi migdałami i wstawiamy je do lodówki na min. 2h.
W sklepach pojawia się coraz więcej owoców kojarzonych z latem - truskawek, borówek, czy też malin.
Mi (chyba na przekór) przyszedł do głowy pomysł na letni deser, do którego przygotowania użyłam typowo jesiennych owoców. Poznajcie jabłkowo-gruszkowy serniczek na zimno z migdałami - mega smaczny,
a przy okazji banalnie prosty w przygotowaniu i z rewelacyjnym makro :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro