Czas przygotowania: 15 minuty
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje x 3 kotlety
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
80g kaszy gryczanej
1/4 cebuli
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól ziołowa i pieprz
1 łyżka oliwy
Wykonanie
1. Gotujemy kaszę na sypko i przekładamy do miski.
2. Łączymy ją z mięsem, drobno poszatkowaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i jajkiem.
3. Formujemy z powstałej masy 6 kotletów.
4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i wykładamy mięso.
5. Obsmażamy kotlety po ok. 7,5 min. z każdej strony.
Bardzo lubię poznawać nowe smaki!
Szczególnie, jeśli są tak ciekawe jak hreczanyki, czyli kotlety po bieszczadzku, które bardzo
pozytywnie mnie zaskoczyły. W końcu kto by pomyślał, że niby proste (a jednak nieoczywiste) połączenie mielonych z kaszą może być aż tak dobre... Oby więcej takich miłych kulinarnych niespodzianek :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro