Czas przygotowania: 15 minuty

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje x 3 kotlety

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

80g kaszy gryczanej

1/4 cebuli

1 jajko

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

sól ziołowa i pieprz

1 łyżka oliwy

 

 

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na sypko i przekładamy do miski.

2. Łączymy ją z mięsem, drobno poszatkowaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i jajkiem.

3. Formujemy z powstałej masy 6 kotletów.

4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i wykładamy mięso.

5. Obsmażamy kotlety po ok. 7,5 min. z każdej strony.

Bardzo lubię poznawać nowe smaki!
Szczególnie, jeśli są tak ciekawe jak
hreczanyki, czyli kotlety po bieszczadzku, które bardzo
pozytywnie mnie zaskoczyły. W końcu kto by pomyślał, że niby proste (a jednak nieoczywiste) połączenie mielonych z kaszą może być aż tak dobre... Oby więcej takich miłych kulinarnych niespodzianek :)

09/06/2022

Hreczanyki, czyli kotlety po bieszczadzku

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro