Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g wody

3 torebki herbaty owocowej (u mnie truskawkowa)

20g żelatyny

20g erytrolu

200g świeżych truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy herbatę wrzątkiem. Gdy się zaparzy (ok. 10 min.) wyjmujemy torebki i rozpuszczamy żelatynę, a potem erytrol.

2. Kroimy truskawki w ćwiartki i układamy na dnie kubeczków.

3. Zalewamy truskawki herbatą. Po wystygnięciu chłodzimy galaretki w lodówce do stężenia (ok. 3h).

22/05/2020

Herbaciana galaretka z owocami

Zbliża się lato, więc coraz częściej mam ochotę na zimne desery i sądzę, że nie jestem w tym osamotniona :P

W moje ręce ostatnio wpadł przepis na herbacianą galaretkę owocową. Jest banalnie prosty, a do tego ma niewiele kalorii, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia nawet będąc na redukcji :) Dodatkowo, sami decydujecie o poziomie słodkości takiego deserku, więc od teraz możecie odstawić kupne galaretki w kąt!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro