Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z indyka

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)

kolorowy pieprz

2 łyżki sosu sojowego

1l wody

150g kaszy kuskus

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy kaszę wrzątkiem do wysokości 1 cm powyżej linii kaszy. Czekamy, aż kasza napęcznieje i odstawiamy ją na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w grubszą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plastry.

4. Wrzucamy całość na patelnię i podsmażamy przez 5 min.

5. Zalewamy mięso wodą. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Po zagotowaniu wody dusimy jeszcze przez 10 min.

6. Podajemy gulasz z kaszą.

25/02/2020

Gulasz z piersi indyka

Chyba nikomu nie muszę reklamować indyka. Zawiera on witaminy z grupy B i najwięcej kwasów omega spośród wszystkich rodzajów mięsa. Dodatkowo, jest bogaty w białko i ma mało tłuszczu, przez co stanowi lekkostrawną podstawę wielu dań. Tym razem, postawiłam na gulasz z piersi indyka. Przepis jest naprawdę prosty,
a jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min., więc jest to świetny pomysł na szybki (i przy okazji smaczny) obiad.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro