Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z indyka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)
kolorowy pieprz
2 łyżki sosu sojowego
1l wody
150g kaszy kuskus
Wykonanie
1. Zalewamy kaszę wrzątkiem do wysokości 1 cm powyżej linii kaszy. Czekamy, aż kasza napęcznieje i odstawiamy ją na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi w grubszą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plastry.
4. Wrzucamy całość na patelnię i podsmażamy przez 5 min.
5. Zalewamy mięso wodą. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Po zagotowaniu wody dusimy jeszcze przez 10 min.
6. Podajemy gulasz z kaszą.
Chyba nikomu nie muszę reklamować indyka. Zawiera on witaminy z grupy B i najwięcej kwasów omega spośród wszystkich rodzajów mięsa. Dodatkowo, jest bogaty w białko i ma mało tłuszczu, przez co stanowi lekkostrawną podstawę wielu dań. Tym razem, postawiłam na gulasz z piersi indyka. Przepis jest naprawdę prosty,
a jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min., więc jest to świetny pomysł na szybki (i przy okazji smaczny) obiad.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro