Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
100g mąki gryczanej
150ml wody
1 jajko
450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1 cebula
1 ząbek czosnku
60g mozzarelli
120g pomidorowej passaty
2 łyżki oregano
Wykonanie
1. Rozgrzewamy 2 teflonowe patelnie.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i przekładamy na patelnię.
3. Podsmażamy całość przez 5 min, po czym dodajemy zioła i passatę. Gotujemy do odparowania sosu (ok. 10 min.).
4. W międzyczasie, szykujemy placki: miksujemy mąkę z jajkiem i wodą. Smażymy dość duże, ale cienkie placki* na drugiej patelni.
5. Ścieramy mozzarellę na tarce i łączymy z farszem.
6. Kładziemy 1 placka, wykładamy 1/6 mięsa, kładziemy kolejnego placka, znowu 1/6 mięsa i przykrywamy trzecim plackiem.
*Powinno Wam wyjść 9 placków.
Kiedy zobaczyłam zdjęcie tego dania, byłam zachwycona, ale od razu pomyślałam, że jego przygotowanie pewnie trwa wieki. Okazało sie jednak, że upichcenie gryczanego "tortu" z wołowiną nie jest ani trudne,
ani czasochłonne. Robotę oczywiście robi tutaj wołowy farsz a'la bolognese, a w połączeniu z grycznymi plackami dostajemy ciekawy i apetycznie wyglądający obiad.
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro