Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

100g mąki gryczanej

150ml wody

1 jajko

450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1 cebula

1 ząbek czosnku

60g mozzarelli

120g pomidorowej passaty

2 łyżki oregano

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy 2 teflonowe patelnie.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i przekładamy na patelnię.

3. Podsmażamy całość przez 5 min, po czym dodajemy zioła i passatę. Gotujemy do odparowania sosu (ok. 10 min.).

4. W międzyczasie, szykujemy placki: miksujemy mąkę z jajkiem i wodą. Smażymy dość duże, ale cienkie placki* na drugiej patelni.

5. Ścieramy mozzarellę na tarce i łączymy z farszem.

6. Kładziemy 1 placka, wykładamy 1/6 mięsa, kładziemy kolejnego placka, znowu 1/6 mięsa i przykrywamy trzecim plackiem.

 

*Powinno Wam wyjść 9 placków.

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tego dania, byłam zachwycona, ale od razu pomyślałam, że jego przygotowanie pewnie trwa wieki. Okazało sie jednak, że upichcenie gryczanego "tortu" z wołowiną nie jest ani trudne,
ani czasochłonne. Robotę oczywiście robi tutaj wołowy farsz a'la bolognese, a w połączeniu z grycznymi plackami dostajemy ciekawy i apetycznie wyglądający obiad.

08/03/2020

Gryczany "tort" z wołowiną

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro