Czas przygotowania: 4 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

1 jajko

1 białko kurze

15g liści rzodkiewki

10g mąki gryczanej

sól ziołowa

1/2 łyżeczki przyprawy z chili

40g camemberta light

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy łyżką jajko, białko, przyprawy i mąkę, po czym wylewamy masę na rozgrzaną patelnię.

2. Posypujemy całość drobno poszatkowanymi liśćmi rzodkiewki, nakrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 3 min.), układamy na połowie omleta pokrojony w plastry ser i składamy go na pół.

4. Odwracamy placka na drugą stronę i podsmażamy całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zawsze, gdy kupowałam rzodkiewkę i wyrzucałam jej liście do kosza, zastanawiałam się, czy można by było coś z nich przygotować. Zajrzałam do internetów i okazało się, że niektórzy od dawna przygotowują z nich prawdziwe pyszności. Idąc tym tropem, postanowiłam zrobić gryczanego omleta z liśćmi rzodkiewki.
To świetny przepis w duchu zero waste o ciekawym i wyrazistym smaku, który na pewno Was zaintryguje :)

24/03/2022

Gryczany omlet z liśćmi rzodkiewki

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro