Czas przygotowania: 4 minuty
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
1 jajko
1 białko kurze
15g liści rzodkiewki
10g mąki gryczanej
sól ziołowa
1/2 łyżeczki przyprawy z chili
40g camemberta light
Wykonanie
1. Łączymy łyżką jajko, białko, przyprawy i mąkę, po czym wylewamy masę na rozgrzaną patelnię.
2. Posypujemy całość drobno poszatkowanymi liśćmi rzodkiewki, nakrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 3 min.), układamy na połowie omleta pokrojony w plastry ser i składamy go na pół.
4. Odwracamy placka na drugą stronę i podsmażamy całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zawsze, gdy kupowałam rzodkiewkę i wyrzucałam jej liście do kosza, zastanawiałam się, czy można by było coś z nich przygotować. Zajrzałam do internetów i okazało się, że niektórzy od dawna przygotowują z nich prawdziwe pyszności. Idąc tym tropem, postanowiłam zrobić gryczanego omleta z liśćmi rzodkiewki.
To świetny przepis w duchu zero waste o ciekawym i wyrazistym smaku, który na pewno Was zaintryguje :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro