Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 + 5 minut
Ilość: 3 placki
Składniki
30g mąki gryczanej
50g skyru
1 jajko
1/4 cebuli cukrowej
50g kurek
sól i pieprz
1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy oczyszczone kurki i cebulę w kostkę. Podsmażamy przez ok. 5 min.
3. Po tym czasie łączymy je z resztą składników - mąką, skyrem, jajkiem i przyprawami.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2,5 min. na każdej ze stron.
Czas na mój pierwszy tegoroczny przepis z kurkami! Na pierwszy ogień poszła szybka i pożywna przekąska
do szkoły/pracy - gryczane placki z kurkami. Poza niewielką ilością kalorii, kurki pozwolą
urozmaicić smak potraw, ale też dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów.
Dodatkowo, mają działanie oczyszczające i antynowotworowe, więc warto po nie sięgać - szczególnie w sezonie!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro