Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 5 + 5 minut

Ilość: 3 placki

 

 

Składniki

 

30g mąki gryczanej

50g skyru

1 jajko

1/4 cebuli cukrowej

50g kurek

sól i pieprz

1 łyżeczka majeranku

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy oczyszczone kurki i cebulę w kostkę. Podsmażamy przez ok. 5 min.

3. Po tym czasie łączymy je z resztą składników - mąką, skyrem, jajkiem i przyprawami.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2,5 min. na każdej ze stron.

Czas na mój pierwszy tegoroczny przepis z kurkami! Na pierwszy ogień poszła szybka i pożywna przekąska
do szkoły/pracy -
gryczane placki z kurkami.
Poza niewielką ilością kalorii, kurki pozwolą
urozmaicić smak potraw, ale też dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów.
Dodatkowo, mają działanie oczyszczające i antynowotworowe, więc warto po nie sięgać - szczególnie w sezonie!

27/08/2020

Gryczane placki z kurkami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro