Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 8 minut

Ilość: 3 duże placki

 

 

Składniki

 

1 jajko

30g mąki orkiszowej

80g jogurtu greckiego 0%

1 mniejsza pieczarka (ok. 30g)

10g mozzarelli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka suszonych pomidorów

szczypta soli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Łączymy łyżką jajko, mąkę, jogurt, przyprawy oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień. Na plackach układamy pokrojone w plastry pieczarki.

4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 4 min. na każdej ze stron.

Ostatnio chodzą za mną wytrawne placki, które pochłaniam w pracy w sporych ilościach.

Tworzę więc kolejne wariacje, bo przecież nie byłabym sobą, gdybym codziennie jadła to samo :P

W ramach moich plackowych udziwnień powstały placki serowo-pieczarkowe.

Można je szybko przygotować, a jogurt i ser sprawiają, że są przyjemnie wilgotne :)

24/07/2020

Gryczane placki serowo-pieczarkowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro