Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość: 3 duże placki
Składniki
1 jajko
30g mąki orkiszowej
80g jogurtu greckiego 0%
1 mniejsza pieczarka (ok. 30g)
10g mozzarelli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta soli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Łączymy łyżką jajko, mąkę, jogurt, przyprawy oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień. Na plackach układamy pokrojone w plastry pieczarki.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 4 min. na każdej ze stron.
Ostatnio chodzą za mną wytrawne placki, które pochłaniam w pracy w sporych ilościach.
Tworzę więc kolejne wariacje, bo przecież nie byłabym sobą, gdybym codziennie jadła to samo :P
W ramach moich plackowych udziwnień powstały placki serowo-pieczarkowe.
Można je szybko przygotować, a jogurt i ser sprawiają, że są przyjemnie wilgotne :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro