Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 4 x 4 minuty

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

250g półtłustego twarogu

1 jajko

160g mąki gryczanej

1 ząbek czosnku

40g rukoli

1 łyżka włoskich ziół

0,75 l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy w wodę garnku.

2. Blendujemy twaróg z jajkiem, czosnkiem i przyprawami.

3. Zagniatamy ciasto z powstałej masy i mąki.

4. Formujemy z niego wałeczki i dzielimy nożem na kluski (mi wyszło ok. 70 klusek).

5. Wrzucamy je do wrzącej wody w 4 porcjach i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię (w sumie ok. 4 min. każdą).

Jak już na pewno wiecie, nie znoszę marnowania jedzenia, więc gdy tylko w mojej lodówce
zaczęła więdnąć rukola, musiałam ją jakoś wykorzystać. Tak powstały
gryczane leniwe z rukolą.

Nie dość, że cieszą oko, to jeszcze ciekawie smakują, a przy tym są ultra zdrowe :)

Ja podałam je z sosem pomidorowym, ale świetnie sprawdzą się też jako dodatek do większego obiadu.

14/04/2023

Gryczane leniwe z rukolą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro