Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 4 x 4 minuty
Ilość: 3 porcje
Składniki
250g półtłustego twarogu
1 jajko
160g mąki gryczanej
1 ząbek czosnku
40g rukoli
1 łyżka włoskich ziół
0,75 l wody
Wykonanie
1. Zagotowujemy w wodę garnku.
2. Blendujemy twaróg z jajkiem, czosnkiem i przyprawami.
3. Zagniatamy ciasto z powstałej masy i mąki.
4. Formujemy z niego wałeczki i dzielimy nożem na kluski (mi wyszło ok. 70 klusek).
5. Wrzucamy je do wrzącej wody w 4 porcjach i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię (w sumie ok. 4 min. każdą).
Jak już na pewno wiecie, nie znoszę marnowania jedzenia, więc gdy tylko w mojej lodówce
zaczęła więdnąć rukola, musiałam ją jakoś wykorzystać. Tak powstały gryczane leniwe z rukolą.
Nie dość, że cieszą oko, to jeszcze ciekawie smakują, a przy tym są ultra zdrowe :)
Ja podałam je z sosem pomidorowym, ale świetnie sprawdzą się też jako dodatek do większego obiadu.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro