Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 + 10 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: blaszka 25 x 25 cm (12 kawałków)

 

 

Składniki

 

Warstwa serowa:                                              Warstwa truskawkowa:

2 jajka                                                                         450g mrożonych truskawek

300g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)         30g erytrolu                                              

200g chudego twarogu                                           1 op. kisielu truskawkowego bez cukru (38g)                                                  

50g erytrolu                                                             

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)      

 

Dodatkowo:

190g maślanych herbatników pełnoziarnistych

 

 

Wykonanie

 

1. Wkładamy do rondelka oba sery i erytrol. Podgrzewamy na małym ogniu (ciągle mieszając) aż to rozpuszczenia.

2. Mieszamy w misce jajko z budyniem i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy do zgęstnienia.

3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy połowę herbatników i przykrywamy je masą serową.

4. Zostawiamy całość do stężenia, a w międzyczasie przygotowujemy kisiel truskawkowy.

5. Odlewamy sok z rozmrożonych truskawek i łączymy go z proszkiem kisielowym.

6. W rondelku podgrzewamy truskawki i gotujemy je przez ok. 5 min. od momentu, gdy zaczną wrzeć.

7. Dodajemy sok z kisielem i energicznie mieszamy do zgęstnienia.

8. Wylewamy kisiel na masę serową, przykrywamy pozostałymi herbatnikami i chłodzimy ciasto przez ok. 1h.

04/02/2021

Gotowany sernik z kisielem truskawkowym

Aura nie sprzyja zimnym deserom, ale zachciało mi się trochę lata w środku zimy,
stąd pomysł na
gotowany sernik z kisielem truskawkowym. Ciasto powstało szybko,
było proste w przygotowaniu i nie wymagało godzinnego pieczenia, jak to bywa w przypadku serników.
Wyszło za to smacznie i z dobrym makro, czyli tak, jak na dobry deser przystało :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro