Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 + 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: blaszka 25 x 25 cm (12 kawałków)
Składniki
Warstwa serowa: Warstwa truskawkowa:
2 jajka 450g mrożonych truskawek
300g twarogu sernikowego (u mnie Pilos) 30g erytrolu
200g chudego twarogu 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru (38g)
50g erytrolu
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
Dodatkowo:
190g maślanych herbatników pełnoziarnistych
Wykonanie
1. Wkładamy do rondelka oba sery i erytrol. Podgrzewamy na małym ogniu (ciągle mieszając) aż to rozpuszczenia.
2. Mieszamy w misce jajko z budyniem i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy do zgęstnienia.
3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy połowę herbatników i przykrywamy je masą serową.
4. Zostawiamy całość do stężenia, a w międzyczasie przygotowujemy kisiel truskawkowy.
5. Odlewamy sok z rozmrożonych truskawek i łączymy go z proszkiem kisielowym.
6. W rondelku podgrzewamy truskawki i gotujemy je przez ok. 5 min. od momentu, gdy zaczną wrzeć.
7. Dodajemy sok z kisielem i energicznie mieszamy do zgęstnienia.
8. Wylewamy kisiel na masę serową, przykrywamy pozostałymi herbatnikami i chłodzimy ciasto przez ok. 1h.
Aura nie sprzyja zimnym deserom, ale zachciało mi się trochę lata w środku zimy,
stąd pomysł na gotowany sernik z kisielem truskawkowym. Ciasto powstało szybko,
było proste w przygotowaniu i nie wymagało godzinnego pieczenia, jak to bywa w przypadku serników.
Wyszło za to smacznie i z dobrym makro, czyli tak, jak na dobry deser przystało :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro