Czas przygotowania: 5 minuty

Czas gotowania: 2 godziny

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

4 większe buraki (ok. 180g każdy)*

15g masła

sól

1 korek octu

10g mąki orkiszowej

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy buraki ze skórą we wrzątku do miękkości (w zależności od buraków zajmie to do 2h).

2. Ostudzone buraki obieramy ze skóry i blendujemy/ścieramy na tarce o małych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do nich buraczki.

4. Energicznie mieszając, dodajemy ocet. Podgrzewamy całość przez ok. 10 min. do lekkiego zgęstnienia.

5. Pod koniec smażenia posypujemy całość mąką i dodajemy soli do smaku.

 

*Możecie też skorzystać z gotowego puree z gotowanego buraka (np. Hortexu)

Jako małe dziecko uwielbiałam buraczki na zimno i mogłam je jeść jako dodatek do niemal każdego obiadu.
Potem niestety przestały mi smakować, a szkoda - bo są lekkie, a przy tym mega zdrowe. Są istną skarbnicą żelaza oraz innych cennych witamin. Na szczęście buraczki znowu wróciły do moich łask, ale tym razem w wersji na ciepło.
Poznajcie przepis na gotowane buraczki obiadowe!

16/11/2020

Gotowane buraczki obiadowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro