Czas przygotowania: 5 minuty
Czas gotowania: 2 godziny
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
4 większe buraki (ok. 180g każdy)*
15g masła
sól
1 korek octu
10g mąki orkiszowej
Wykonanie
1. Gotujemy buraki ze skórą we wrzątku do miękkości (w zależności od buraków zajmie to do 2h).
2. Ostudzone buraki obieramy ze skóry i blendujemy/ścieramy na tarce o małych oczkach.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do nich buraczki.
4. Energicznie mieszając, dodajemy ocet. Podgrzewamy całość przez ok. 10 min. do lekkiego zgęstnienia.
5. Pod koniec smażenia posypujemy całość mąką i dodajemy soli do smaku.
*Możecie też skorzystać z gotowego puree z gotowanego buraka (np. Hortexu)
Jako małe dziecko uwielbiałam buraczki na zimno i mogłam je jeść jako dodatek do niemal każdego obiadu.
Potem niestety przestały mi smakować, a szkoda - bo są lekkie, a przy tym mega zdrowe. Są istną skarbnicą żelaza oraz innych cennych witamin. Na szczęście buraczki znowu wróciły do moich łask, ale tym razem w wersji na ciepło. Poznajcie przepis na gotowane buraczki obiadowe!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro