Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 3 x 4 minuty
Ilość: 3 porcje
Składniki
400g chudego twarogu
120g kaszy manny
2 jajka
20g erytrolu
kilka kropli aromatu waniliowego
1,5l wody
100g ricotty
150g skyru naturalnego
150g skyru owocowego (u mnie skyr owocowy z Lidla 0% tłuszczu)
Wykonanie
1. Zagotowujemy w garnku wodę.
2. Z twarogu, kaszy manny, jajek, erytrolu i aromatu zagniatamy dość lepkie ciasto.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, wykładamy na nią łyżeczką porcje ciasta w kształcie kulek.
4. G0tujemy kluski przez 3 min. od wypłynięcia i odcedzamy.
5. Podajemy gombowce z ricottą wymieszaną ze skyrami.
Lubię odkrywać nowe przepisy. Szczególnie, jeśli są niezbyt wymagające, a efekt jest smaczny.
Tak jest w przypadku gombowców zakarpackich. Inspirację znalazłam na stronie poświęconej regionalnym przepisom. Gombowce to kluski z twarogu i kaszy manny, które podane ze skyrem i ricottą mogą stanowić świetny obiad pełen białka. To nie lada gratka dla fanów słodkich obiadów :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro