Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 3 x 4 minuty

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

400g chudego twarogu

120g kaszy manny

2 jajka

20g erytrolu

kilka kropli aromatu waniliowego

1,5l wody

100g ricotty

150g skyru naturalnego

150g skyru owocowego (u mnie skyr owocowy z Lidla 0% tłuszczu)

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy w garnku wodę.

2. Z twarogu, kaszy manny, jajek, erytrolu i aromatu zagniatamy dość lepkie ciasto.

3. Gdy woda zacznie wrzeć, wykładamy na nią łyżeczką porcje ciasta w kształcie kulek.

4. G0tujemy kluski przez 3 min. od wypłynięcia i odcedzamy.

5. Podajemy gombowce z ricottą wymieszaną ze skyrami.

10/07/2020

Gombowce zakarpackie

Lubię odkrywać nowe przepisy. Szczególnie, jeśli są niezbyt wymagające, a efekt jest smaczny.
Tak jest w przypadku
gombowców zakarpackich. Inspirację znalazłam na stronie poświęconej regionalnym przepisom. Gombowce to kluski z twarogu i kaszy manny, które podane ze skyrem i ricottą mogą stanowić świetny obiad pełen białka. To nie lada gratka dla fanów słodkich obiadów :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro