Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje x 2 gołąbki

 

 

Składniki

 

450g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1/4 mniejszej kapusty (ok. 250g)

1 jajko

45g ryżu

szczypiorek

1 puszka pomidorów (400g)

1 mała marchew (ok. 45g)

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i dostawiamy go na bok.

2. Szatkujemy drobno kapustę, solimy ją i po 15 min. dokładnie odciskamy z niej wodę.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy mięso z kapustą, jajkiem, ryżem, drobno poszatkowanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

5. Formujemy dłonią 6 kotletów i obsmażamy je przez ok. 10 min.

6. Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki marchew, plastry czosnku i majeranek. Dusimy całość przez ok. 20 min.

30/07/2020

Gołąbki bez zawijania

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby gołąbków. I wcale się temu nie dziwię,
bo według mnie to jedno z najlepszych obiadów, jakie mogłabym sobie wyobrazić.

Niestety klasyczny wariant tego dania wymaga sporo czasu i cierpliwości, a tych niestety najczęściej mi brakuje :P
Stąd pomysł na
gołąbki bez zawijania - równie dobre, co klasyczne gołąbki, ale dużo łatwiejsze w przygotowaniu.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro