Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość: 3 porcje x 2 gołąbki
Składniki
450g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1/4 mniejszej kapusty (ok. 250g)
1 jajko
45g ryżu
szczypiorek
1 puszka pomidorów (400g)
1 mała marchew (ok. 45g)
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i dostawiamy go na bok.
2. Szatkujemy drobno kapustę, solimy ją i po 15 min. dokładnie odciskamy z niej wodę.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z kapustą, jajkiem, ryżem, drobno poszatkowanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
5. Formujemy dłonią 6 kotletów i obsmażamy je przez ok. 10 min.
6. Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki marchew, plastry czosnku i majeranek. Dusimy całość przez ok. 20 min.
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby gołąbków. I wcale się temu nie dziwię,
bo według mnie to jedno z najlepszych obiadów, jakie mogłabym sobie wyobrazić.
Niestety klasyczny wariant tego dania wymaga sporo czasu i cierpliwości, a tych niestety najczęściej mi brakuje :P
Stąd pomysł na gołąbki bez zawijania - równie dobre, co klasyczne gołąbki, ale dużo łatwiejsze w przygotowaniu.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro