Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 porcje x 3 gofry
Składniki
200g ziemniaków
50g mąki gryczanej
2 jajka
2/3 łyżeczki masła (6g)
100g skyru
100g wędzonego łososia
Wykonanie
1. Rozgrzewamy gofrownicę i natłuszczamy ją masłem.
2. Miksujemy mąkę z jajkiem.
3. Ścieramy ziemniaki na tarce, odciskamy wode i mieszamy łyżką ze zmiksowaną masą.
4. Wykładamy ciasto na gofrownicę formując placki.
5. Smażymy gofry przez ok. 5 min. na każdej ze stron i podajemy ze skyrem oraz łososiem.
Nie wiem dlaczego, ale nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, chociaż wiem, że niektórzy się nimi zajadają.
Jednak kiedy usłyszałam o gofrach ziemniaczanych ze skyrem i łososiem, byłam zaintrygowana, bo gofry kojarzą mi się ze słodkościami i nigdy nie jadłam ich w wytrawnej wersji. Okazało się, że danie jest naprawdę smaczne, a dzięki dodaniu łososia i skyru również bardzo pożywne - na obiad w sam raz!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro