Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 porcje x 3 gofry

 

 

Składniki

 

200g ziemniaków

50g mąki gryczanej

2 jajka

2/3 łyżeczki masła (6g)

100g skyru

100g wędzonego łososia

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy gofrownicę i natłuszczamy ją masłem.

2. Miksujemy mąkę z jajkiem.

3. Ścieramy ziemniaki na tarce, odciskamy wode i mieszamy łyżką ze zmiksowaną masą.

4. Wykładamy ciasto na gofrownicę formując placki.

5. Smażymy gofry przez ok. 5 min. na każdej ze stron i podajemy ze skyrem oraz łososiem.

07/04/2020

Gofry ziemniaczane ze skyrem i łososiem

Nie wiem dlaczego, ale nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, chociaż wiem, że niektórzy się nimi zajadają.

Jednak kiedy usłyszałam o gofrach ziemniaczanych ze skyrem i łososiem, byłam zaintrygowana, bo gofry kojarzą mi się ze słodkościami i nigdy nie jadłam ich w wytrawnej wersji. Okazało się, że danie jest naprawdę smaczne, a dzięki dodaniu łososia i skyru również bardzo pożywne - na obiad w sam raz!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro