Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
3 x 1/2 op. galaretki owocowej w różnych kolorach
2 op. transparentnej galaretki owocowej
800 g gęstego jogurtu wysokobiałkowego
400ml + 400ml + ileś ml wody
Wykonanie
1. Z każdej z galaretek odsypujemy po 1,5 łyżki proszku. Pozostałe proszki rozpuszczamy w 100g wody każdy. Przelewamy je do płaskich naczyń i wstawiamy do lodówki do stężenia.*
2. Rozpuszczamy transparentne galaretki w 400ml wody i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Kroimy wcześniej przygotowane galaretki w kostkę, łączymy je z jogurtem wymieszanym z letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 1h).
4. Przelewamy masę jogurtową do foremki i wstawiamy ją do lodówki na 1h.
5. Po tym czasie, wylewamy na nasz sernik mix galaretek rozpuszczony w 100ml wody i chłodzimy ciasto przez kolejne 2h.
*Ja robię to dzień wcześniej.
Lato powoli nam się kończy, ale nachodzi mnie jeszcze czasem ochota na orzeźwiające słodkości z lodówki...
Postanowiłam więc przygotować coś, co jest dla mnie absolutnym klasykiem, jeśli chodzi o letnie desery
- mowa o galaretkowcu na jogurcie. Jest to przepis z kategorii "na szybko", więc skorzystałam ze gotowych galaretek owocowych z cukrem, ale pomimo tego, makro wyszło i tak przyzwoite :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro