Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

3 x 1/2 op. galaretki owocowej w różnych kolorach

2 op. transparentnej galaretki owocowej

800 g gęstego jogurtu wysokobiałkowego

400ml + 400ml + ileś ml wody

 

 

Wykonanie

 

1. Z każdej z galaretek odsypujemy po 1,5 łyżki proszku. Pozostałe proszki rozpuszczamy w 100g wody każdy. Przelewamy je do płaskich  naczyń i wstawiamy do lodówki do stężenia.*

2. Rozpuszczamy transparentne galaretki w 400ml wody i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Kroimy wcześniej przygotowane galaretki w kostkę, łączymy je z jogurtem wymieszanym z letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 1h).

4. Przelewamy masę jogurtową do foremki i wstawiamy ją do lodówki na 1h.

5. Po tym czasie, wylewamy na nasz sernik mix galaretek rozpuszczony w 100ml wody i chłodzimy ciasto przez kolejne 2h.

 

*Ja robię to dzień wcześniej.

Lato powoli nam się kończy, ale nachodzi mnie jeszcze czasem ochota na orzeźwiające słodkości z lodówki...

Postanowiłam więc przygotować coś, co jest dla mnie absolutnym klasykiem, jeśli chodzi o letnie desery
- mowa o
galaretkowcu na jogurcie. Jest to przepis z kategorii "na szybko", więc skorzystałam ze gotowych galaretek owocowych z cukrem, ale pomimo tego, makro wyszło i tak przyzwoite :)

11/09/2020

Galaretkowiec na jogurcie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro