Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
600g dużych ziemniaków
3 łyżki suszonych ziół (u mnie mieszanka ziół do ziemniaków)
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, płuczemy je i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Kroimy ziemniaki na frytki o grubości ok. 1 cm i łączymy je z ziołami.
3. Wykładamy frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 220°C (grzanie góra-dół).
5. Po nagrzaniu piekarnika (ok. 25 min.) odwracamy frytki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Na pewno słyszeliście mity o tym, że na redukcji nie wolno jeść ziemniaków. To prawda, o ile polejemy je tłustym sosem. Jeśli przygotujemy je bez tłuszczu, tak jak frytki z piekarnika, to będziemy mogli zjeść ich wizualnie dużo,
a przy tym nie dostarczymy sobie nadmiernej liczby kalorii, bo w 100g ziemniaków jest ich tylko 77 (dla porównania w ryżu jest ich ponad 350). I co Wy na to? :)
Myslicie, że na redukcji każdy obiad musi się skałdać z ryżu lub kaszy? Nic bardziej mylnego! Ziemniaki są jak najbardziej dozwolone, o ile nie polejemy ich tłustym sosem lub ich nie usmażymy. Dodatkowo, dzięki niskiej gęstości kalorycznej, możemy zjeść ich objętościowo dużo, dostarczając sobie jednocześnie stosunkowo małej ilości kalorii. Dla fanów fast foodów (i nie tylko) mam więc nie lada gratkę - frytki z piekarnika.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro