Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 1 frittata
Składniki
50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
2 jajka
40g wędliny drobiowej
40g papryki
30g mozzarelli (najlepiej twardej)
5g szpinaku (u mnie mrożony)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Roztrzepujemy widelcem jajka z jogurtem i oregano.
3. Ścieramy mozzarellę na tarce. Kroimy paprykę i wędlinę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy wędlinę, paprykę, czosnek i szpinak. Zalewamy to masą jajeczną.
5. Posypujemy całość mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 min.
Zastanawiając się, jak opisać Wam frittatę, natrafiłam na artykuł, w którym ktoś określił ją jako "coś pomiędzy omletem a wytrawnym ciastem". Lepiej bym tego nie ujęła, bo z jednej strony frittata zawiera składniki typowe dla omleta, a z drugiej strony trzeba ją upiec. Dodatkowo, możemy ją zrobić ze wszystkiego,
co akurat znajdziemy w lodówce. A po wymieszaniu składników piekarnik zrobi resztę za nas :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro