Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 1 frittata

 

 

Składniki

 

50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

2 jajka

40g wędliny drobiowej
40g papryki

30g mozzarelli (najlepiej twardej)

5g szpinaku (u mnie mrożony)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Roztrzepujemy widelcem jajka z jogurtem i oregano.

3. Ścieramy mozzarellę na tarce. Kroimy paprykę i wędlinę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

4. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy wędlinę, paprykę, czosnek i szpinak. Zalewamy to masą jajeczną.

5. Posypujemy całość mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 min.

21/02/2020

Frittata

Zastanawiając się, jak opisać Wam frittatę, natrafiłam na artykuł, w którym ktoś określił ją jako "coś pomiędzy omletem a wytrawnym ciastem". Lepiej bym tego nie ujęła, bo z jednej strony frittata zawiera składniki typowe dla omleta, a z drugiej strony trzeba ją upiec. Dodatkowo, możemy ją zrobić ze wszystkiego,
co akurat znajdziemy w lodówce. A po wymieszaniu składników piekarnik zrobi resztę za nas :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro