Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 5 porcji x 3 pierogi

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

200g chudego twarogu

30g erytrolu

2 jajka

00g borówek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 220°C (grzanie góra-dół).

2. Rozwijamy ciasto na blacie i dzielimy je w ten sposób, aby powstało 10 kawadratów.

3. Blendujemy ser z erytrolem i żółtkiem.

4. Kładziemy łyżeczkę sera na 1/2 kwadratu. Układamy na nim kilka borówek i składamy ciasto w trójkąt dokładnie dociskając brzegi.

5. Układamy pierogi na papierze do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym białkiem.

6. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 15 min.

29/07/2020

Francuskie pierogi z serem i borówkami

Zadowolona z odkrycia odtłuszczonego ciasta francuskiego, kupiłam kolejne opakowanie,
tylko zupełnie o tym zapomniałam i zorientowałam się dopiero wtedy, gdy zbliżał się koniec jego terminu ważności. Byłam zabiegana, więc musiałam więc wymyślić jakiś prosty sposób na to, aby go jakoś wykorzystać.
Tak powstały
"francuskie" pierogi z serem i borówkami - proste w przygotowaniu i meeega pyszne! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro