Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 5 porcji x 3 pierogi
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
200g chudego twarogu
30g erytrolu
2 jajka
00g borówek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 220°C (grzanie góra-dół).
2. Rozwijamy ciasto na blacie i dzielimy je w ten sposób, aby powstało 10 kawadratów.
3. Blendujemy ser z erytrolem i żółtkiem.
4. Kładziemy łyżeczkę sera na 1/2 kwadratu. Układamy na nim kilka borówek i składamy ciasto w trójkąt dokładnie dociskając brzegi.
5. Układamy pierogi na papierze do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym białkiem.
6. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 15 min.
Zadowolona z odkrycia odtłuszczonego ciasta francuskiego, kupiłam kolejne opakowanie,
tylko zupełnie o tym zapomniałam i zorientowałam się dopiero wtedy, gdy zbliżał się koniec jego terminu ważności. Byłam zabiegana, więc musiałam więc wymyślić jakiś prosty sposób na to, aby go jakoś wykorzystać.
Tak powstały "francuskie" pierogi z serem i borówkami - proste w przygotowaniu i meeega pyszne! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro