Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje x 5 pierogów

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

250g chudego twarogu

20g erytrolu

kilka kropli aromatu pomarańczowego

20g zmielonego maku

150 ml wrzątku

15g orzechów włoskich

10g rodzynek

1 jajko

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Rozwijamy ciasto na blacie i wykrawamy z niego 15 kółek.*

3. Zalewamy mak wodą, przykrywamy go talerzykiem na ok. 15 min. po czym dokładnie odciskamy wodę na sitku.

4. W międzyczasie blendujemy ser z erytrolem i aromatem.

5. Łączymy go z posiekanymi orzechami i rodzynkami.

6. Kładziemy kopiastą łyżeczkę "farszu" na środku ciasta, po czym formujemy pierogi dokładnie dociskając brzegi.

7. Układamy pierogi na papierze do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy płatkami migdałów.

6. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 20 min.

 

*Gdy ciasto nam się "skończy", łączymy ze sobą skrawki, aby wyciąć kolejne koła.

Wykorzystując resztki maku ze świąt, upichciłam francuskie pierogi serowo-makowe.

To pyszny pomysł na dość prosty, a przy tym ciekawy obiad na słodko.

Chodził za mną od dłuższego czasu, więc cieszę się,
że w końcu udało mi się go przygotować, bo wyszło baaardzo smacznie :)

21/01/2022

Francuskie pierogi serowo-makowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro