Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje x 5 pierogów
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
250g chudego twarogu
20g erytrolu
kilka kropli aromatu pomarańczowego
20g zmielonego maku
150 ml wrzątku
15g orzechów włoskich
10g rodzynek
1 jajko
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Rozwijamy ciasto na blacie i wykrawamy z niego 15 kółek.*
3. Zalewamy mak wodą, przykrywamy go talerzykiem na ok. 15 min. po czym dokładnie odciskamy wodę na sitku.
4. W międzyczasie blendujemy ser z erytrolem i aromatem.
5. Łączymy go z posiekanymi orzechami i rodzynkami.
6. Kładziemy kopiastą łyżeczkę "farszu" na środku ciasta, po czym formujemy pierogi dokładnie dociskając brzegi.
7. Układamy pierogi na papierze do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy płatkami migdałów.
6. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 20 min.
*Gdy ciasto nam się "skończy", łączymy ze sobą skrawki, aby wyciąć kolejne koła.
Wykorzystując resztki maku ze świąt, upichciłam francuskie pierogi serowo-makowe.
To pyszny pomysł na dość prosty, a przy tym ciekawy obiad na słodko.
Chodził za mną od dłuższego czasu, więc cieszę się,
że w końcu udało mi się go przygotować, bo wyszło baaardzo smacznie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro