Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 6 kopert

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

250g półtłustego twarogu

20g erytrolu

2 świeże figi

40g masła orzechowego

2 jajka

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy na gładką masę twaróg, erytrol, figi, masło orzechowe i 2/3 rozmąconych jajek.

3. Dzielimy ciasto francuskie na 6 części. Na każdej kładziemy 1/6 "farszu", zawijamy rogi ciasta do środka i lekko skręcamy na górze.

4. Smarujemy koperty resztą jajek, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 25 min.

Nie wiem dlaczego, ale ciasta francuskiego najczęściej używam w parze z mięsnym farszem.

Postanowiłam to zmienić i tym razem przygotowałam coś na słodko - francuskie koperty z serem i figą.
To świetny pomysł na prosty,
szybki i smaczny deser, który dodatkowo świetnie się prezentuje :)

01/11/2023

Francuskie koperty z serem i figą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro