Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 6 kopert
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
250g półtłustego twarogu
20g erytrolu
2 świeże figi
40g masła orzechowego
2 jajka
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy na gładką masę twaróg, erytrol, figi, masło orzechowe i 2/3 rozmąconych jajek.
3. Dzielimy ciasto francuskie na 6 części. Na każdej kładziemy 1/6 "farszu", zawijamy rogi ciasta do środka i lekko skręcamy na górze.
4. Smarujemy koperty resztą jajek, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 25 min.
Nie wiem dlaczego, ale ciasta francuskiego najczęściej używam w parze z mięsnym farszem.
Postanowiłam to zmienić i tym razem przygotowałam coś na słodko - francuskie koperty z serem i figą.
To świetny pomysł na prosty,
szybki i smaczny deser, który dodatkowo świetnie się prezentuje :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro