Czas przygotowania: 5 minut
Cza gotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość: 3 szarlotki
Składniki
50g kaszy jaglanej
210g mleka (0,5% tłuszczu)
150g homogenizowanego serka waniliowego
2 średnie jabłka (ok. 250g po obraniu)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.
2. Gotujemy ją w mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu przez ok. 10 min., aż do wchłonięcia płynu.
3. Wykładamy kaszę do 3 słoiczków i delikatnie ubijamy, po czym przykrywamy ją warstwą serka waniliowego.
4. Obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy w rondelku.
5. Podsmażamy jabłka na sucho na średnim ogniu przez ok. 5 min. ciągle mieszając.
6. Układamy je na warstwie serka i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów.
Bardzo podobają mi się desery w słoiku, bo nie dość, że świetnie się prezentują, to dodatkowo można
je spakować na wynos. Ostatnio zatęskniłam za jabłecznikiem, dlatego przygotowałam fit szarlotkę w słoiku. Wygląda zjawiskowo i (pomimo braku cukru) smakuje rewelacyjnie. Robotę robi też zdrowa kasza jaglana, która świetnie tutaj pasuje. Takie połączenie smaków to wprost idealny pomysł na wartościowe łakocie :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro