Czas przygotowania: 5 minut

Cza gotowania: 10 minut

Czas smażenia: 5 minut

Ilość: 3 szarlotki

 

 

Składniki

 

50g kaszy jaglanej

210g mleka (0,5% tłuszczu)

150g homogenizowanego serka waniliowego

2 średnie jabłka (ok. 250g po obraniu)

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.

2. Gotujemy ją w mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu przez ok. 10 min., aż do wchłonięcia płynu.

3. Wykładamy kaszę do 3 słoiczków i delikatnie ubijamy, po czym przykrywamy ją warstwą serka waniliowego.

4. Obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy w rondelku.

5. Podsmażamy jabłka na sucho na średnim ogniu przez ok. 5 min. ciągle mieszając.

6. Układamy je na warstwie serka i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów.

15/02/2021

Fit szarlotka w słoiku

Bardzo podobają mi się desery w słoiku, bo nie dość, że świetnie się prezentują, to dodatkowo można
je spakować na wynos. Ostatnio zatęskniłam za jabłecznikiem, dlatego przygotowałam
fit szarlotkę w słoiku. Wygląda zjawiskowo i (pomimo braku cukru) smakuje rewelacyjnie. Robotę robi też zdrowa kasza jaglana, która świetnie tutaj pasuje. Takie połączenie smaków to wprost idealny pomysł na wartościowe łakocie :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro