Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 + 45 minut
Ilość: 10 kawałków (użyłam keksówki 25 x 10 cm)
Składniki
Warstwa makowa: Masa serowa:
80g zmielonego maku 500g twarogu sernikowego (u mnie President)
15g orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego (40g)
1 żółtko 50g erytrolu
15g suszonej żurawiny 2 jajka
1 łyżka miodu (ok. 10g) 100g śmietanki 36%
10g erytrolu
kilka kropki aromatu migdałowego
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy jajka na puszysto i łączymy je z erytrolem, po czym miksujemy z serem, proszkiem budyniowym i śmietanką.
3. Zalewamy mak wrzątkiem i dokładnie odciskamy na sitku, po czym łączymy go z żółtkiem, erytrolem, aromatem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy i żurawinę.
4. Przelewamy masę serową do foremki, a na jej wierzchu układamy kleksy masy makowej.
5. Tworzymy wykałaczką wzory z maku i wstawiamy całość do piekarnika.
6. Pieczemy ciasto przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 45 min.
7. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez ok. 1h.
Jak zwykle po świętach wśród moich zapasów została spora porcja maku i postanowiłam,
że w tym roku się nie zmarnuje! Połączyłam to z moją miłością do serników i tak powstał fit seromak, czyli proste,
ale niebanalne ciasto, które posmakuje nie tylko fanom świątecznych wypieków ;)
To już drugi tego typu przepis na moim blogu, ale tym razem wyszło jeszcze smaczniej, więc jestem z siebie dumna :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro