Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 + 45 minut

Ilość: 10 kawałków (użyłam keksówki 25 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

Warstwa makowa:                            Masa serowa:

80g zmielonego maku                             500g twarogu sernikowego (u mnie President)

15g orzechów włoskich                            1 op. budyniu śmietankowego (40g)

1 żółtko                                                       50g erytrolu

15g suszonej żurawiny                             2 jajka

1 łyżka miodu (ok. 10g)                           100g śmietanki 36%

10g erytrolu                                             

kilka kropki aromatu migdałowego

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszysto i łączymy je z erytrolem, po czym miksujemy z serem, proszkiem budyniowym i śmietanką.

3. Zalewamy mak wrzątkiem i dokładnie odciskamy na sitku, po czym łączymy go z żółtkiem, erytrolem, aromatem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy i żurawinę.

4. Przelewamy masę serową do foremki, a na jej wierzchu układamy kleksy masy makowej.

5. Tworzymy wykałaczką wzory z maku i wstawiamy całość do piekarnika.

6. Pieczemy ciasto przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 45 min.

7. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez ok. 1h.

Jak zwykle po świętach wśród moich zapasów została spora porcja maku i postanowiłam,
że w tym roku się nie zmarnuje! Połączyłam to z moją miłością do serników i tak powstał
fit seromak, czyli proste,
ale niebanalne ciasto, które posmakuje nie tylko fanom świątecznych wypieków ;)

To już drugi tego typu przepis na moim blogu, ale tym razem wyszło jeszcze smaczniej, więc jestem z siebie dumna :P

09/03/2023

Fit seromak

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro