Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Czas chłodzenia: 2h

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                     Masa serowa:                                         Dodatkowo:

3 jajka                                                        250g ricotty                                                  1,5 banana (ok. 180g)                                 

60g erytrolu                                              50g jogurtu wysokobiałkowego               1 łyżka soku z cytryny      

20g kakao                                                  20g erytrolu                                                 1/2 szkl. czarnej herbaty                              

60g mąki orkiszowej                               20g mlecznej czekolady bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.

3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z pianą i przekładamy ciasto do foremki.

4. Pieczemy spód przez 30 min. Studzimy, wydłubujemy łyżeczką środek ciasta i przekładamy "kruszonkę" do miski.

5. Kroimy banany w słupki i na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na nasączonym herbatą blacie.

6. Miksujemy ricottę, jogurt i zmielony na puder erytrol. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy.

7. Wykładamy masę na banany i przykrywamy odłożoną wcześniej kruszonką.

8. Chłodzimy ciasto przed podaniem przez min. 2h.

21/07/2020

Fit kopiec kreta

Gdy byłam dzieckiem, bardzo lubiłam kopiec kreta. Ostatnio w sklepie natrafiłam na pudełko z gotowymi składnikami i wspomnienia odżyły :) Jestem jednak zagorzałą przeciwniczką takich "gotowców",
bo są pełne chemii i cukru, więc poza smakiem takie "ciasto" jest dla mnie niewiele warte.

Przeszukałam więc internety i tak stworzyłam fit kopiec kreta - domowy, pyszny i bez cukru :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro