Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas chłodzenia: 2h
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Masa serowa: Dodatkowo:
3 jajka 250g ricotty 1,5 banana (ok. 180g)
60g erytrolu 50g jogurtu wysokobiałkowego 1 łyżka soku z cytryny
20g kakao 20g erytrolu 1/2 szkl. czarnej herbaty
60g mąki orkiszowej 20g mlecznej czekolady bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.
3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z pianą i przekładamy ciasto do foremki.
4. Pieczemy spód przez 30 min. Studzimy, wydłubujemy łyżeczką środek ciasta i przekładamy "kruszonkę" do miski.
5. Kroimy banany w słupki i na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na nasączonym herbatą blacie.
6. Miksujemy ricottę, jogurt i zmielony na puder erytrol. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy.
7. Wykładamy masę na banany i przykrywamy odłożoną wcześniej kruszonką.
8. Chłodzimy ciasto przed podaniem przez min. 2h.
Gdy byłam dzieckiem, bardzo lubiłam kopiec kreta. Ostatnio w sklepie natrafiłam na pudełko z gotowymi składnikami i wspomnienia odżyły :) Jestem jednak zagorzałą przeciwniczką takich "gotowców",
bo są pełne chemii i cukru, więc poza smakiem takie "ciasto" jest dla mnie niewiele warte.
Przeszukałam więc internety i tak stworzyłam fit kopiec kreta - domowy, pyszny i bez cukru :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro