Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

1 większa cukinia (ok. 700g)

60g płatków kukurydzianych

2 łyżeczki granulowanego czosnku

sól i pieprz

2 mniejsze jajka

 

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Obieramy cukinię, pozbywamy się nasion i kroimy ją w słupki o grubości ok. 2cm.

3. W jednym naczyniu mieszamy zmielone na mąkę płatki kukurydziane i przyprawy, a w drugim rozmącone jajko.

4. Panierujemy cukinię - najpierw w jajku, a potem w płatkach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Wstawiamy "frytki" do piekarnika na ok. 20 min., kilkukrotnie odwracając je w czasie pieczenia.

06/09/2020

Fit frytki z cukinii

O właściwościach cukinii rozpisywałam się już nie raz, ale bardzo ją lubię, dlatego cieszą mnie kolejne
przepisy z jej udziałem, które mogę przetestować. Dzisiaj padło na
fit frytki z cukinii.
Są fit, bo pieczemy je w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a do tego cukinia sama w sobie ma niewiele kalorii, więc taka chrupiąca przekąska jest naprawdę dla każdego. A jak smakuje... :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro