Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
1 większa cukinia (ok. 700g)
60g płatków kukurydzianych
2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz
2 mniejsze jajka
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Obieramy cukinię, pozbywamy się nasion i kroimy ją w słupki o grubości ok. 2cm.
3. W jednym naczyniu mieszamy zmielone na mąkę płatki kukurydziane i przyprawy, a w drugim rozmącone jajko.
4. Panierujemy cukinię - najpierw w jajku, a potem w płatkach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy "frytki" do piekarnika na ok. 20 min., kilkukrotnie odwracając je w czasie pieczenia.
O właściwościach cukinii rozpisywałam się już nie raz, ale bardzo ją lubię, dlatego cieszą mnie kolejne
przepisy z jej udziałem, które mogę przetestować. Dzisiaj padło na fit frytki z cukinii.
Są fit, bo pieczemy je w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a do tego cukinia sama w sobie ma niewiele kalorii, więc taka chrupiąca przekąska jest naprawdę dla każdego. A jak smakuje... :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro