Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: tortownica o średnicy 23 cm (8 kawałków)
Składniki
Ciasto: Krem:
2 duże marchewki (ok. 240g) 150g lekkiego Bielucha
100g mąki ryżowej 10g erytrolu
100g mleka (u mnie 0,5%)
3 jajka
40g erytrolu
15g płatków migdałów
15g wiórków kokosowych
15g oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kardamonu i cynamonu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ścieramy marchew na tarce z małymi oczkami. Odkładamy 40g na później.
3. Resztę marchwi łączymy łyżką ze wszystkimi składnikami ciasta poza białkami jaj.
4. Ubijamy je na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą marchwiową.
5. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 min.*
6. Gdy ciasto wystygnie, smarujemy je Bieluchem wymieszanym z erytrolem startym na puder i posypujemy resztą marchwi.
*Ciasto będzie niskie, ale tak ma być :) Jeśli wolelibyście upiec nieco wyższą wersję, użyjcie mniejszej tortownicy.
Jak już na pewnie zauważyliście, bardzo lubię, gdy moje ciasta są nie tylko smaczne, ale też ładnie się prezentują. Różne kolory i tekstury to coś, dzięki czemu moje kubki smakowe wariują
i pewnie dlatego zwariowały na widok fit ciasta marchewkowego z kremem.
Wygląda niewątpliwie apetycznie, a do tego jest zdrowe, ale przy okazji nietuczące. Po prostu ciasto idealne! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro