Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: tortownica o średnicy 23 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Ciasto:                                                      Krem:                              

2 duże marchewki (ok. 240g)                  150g lekkiego Bielucha                      

100g mąki ryżowej                                     10g erytrolu                          

100g mleka (u mnie 0,5%)

3 jajka

40g erytrolu

15g płatków migdałów

15g wiórków kokosowych

15g oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta kardamonu i cynamonu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ścieramy marchew na tarce z małymi oczkami. Odkładamy 40g na później.

3. Resztę marchwi łączymy łyżką ze wszystkimi składnikami ciasta poza białkami jaj.

4. Ubijamy je na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą marchwiową.

5. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 min.*

6. Gdy ciasto wystygnie, smarujemy je Bieluchem wymieszanym z erytrolem startym na puder i posypujemy resztą marchwi.

 

*Ciasto będzie niskie, ale tak ma być :) Jeśli wolelibyście upiec nieco wyższą wersję, użyjcie mniejszej tortownicy.

02/08/2020

Fit ciasto marchewkowe z kremem

Jak już na pewnie zauważyliście, bardzo lubię, gdy moje ciasta są nie tylko smaczne, ale też ładnie się prezentują. Różne kolory i tekstury to coś, dzięki czemu moje kubki smakowe wariują
i pewnie dlatego zwariowały na widok
fit ciasta marchewkowego z kremem.
Wygląda niewątpliwie apetycznie, a do tego jest zdrowe, ale przy okazji nietuczące. Po prostu ciasto idealne! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro