Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 8 kawałków (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm)

 

 

Składniki

 

sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy (ok. 80g)

3 jajka

30g oleju rzepakowego

60g mąki ryżowej

10g kakao

45g budyniu czekoladowego bez cukru (45g)

85g erytrolu

kilka kropli aromatu pomarańczowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszysto, a następnie na średnich obrotach miksera dodajemy pozostałe składniki.

3. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Połączenie czekolady z pomarańczą gości w mojej kuchni dość często, bo jest to według mnie jeden z najlepszych deserowych duetów. Postanowiłam ostatnio przygotować deser z jego wykorzystaniem, który będzie nieco zdrowszy od klasycznej wersji i tak powstało fit ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Wyszło lekko wilgotne,
pachniało cudownie, a smakowało jeszcze lepiej :) To wszystko zmieściło się w kawałku, który ma tylko 10 kalorii!

03/04/2021

Fit ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro