Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 8 kawałków (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm)
Składniki
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy (ok. 80g)
3 jajka
30g oleju rzepakowego
60g mąki ryżowej
10g kakao
45g budyniu czekoladowego bez cukru (45g)
85g erytrolu
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy jajka na puszysto, a następnie na średnich obrotach miksera dodajemy pozostałe składniki.
3. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Połączenie czekolady z pomarańczą gości w mojej kuchni dość często, bo jest to według mnie jeden z najlepszych deserowych duetów. Postanowiłam ostatnio przygotować deser z jego wykorzystaniem, który będzie nieco zdrowszy od klasycznej wersji i tak powstało fit ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Wyszło lekko wilgotne,
pachniało cudownie, a smakowało jeszcze lepiej :) To wszystko zmieściło się w kawałku, który ma tylko 10 kalorii!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro