Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spody: Krem:
100g białek jaj 250g ricotty
40g erytrolu 10g erytrolu
200g wysokobiałkowego serka wiejskiego 10g cukru waniliowego
80g mąki kukurydzianej 50ml wody
50g mango 10g żelatyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 dojrzałe kiwi
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej blendujemy na gładko pozostałe składniki spodu.
3. Delikatnie łączymy łyżką powstałą masę z białkiem.
4. Przekładamy po połowie ciasta do 2 identycznych foremek ciasto i pieczemy przez ok. 30 min. Studzimy.
5. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i gdy będzie jeszcze płynna, miksujemy ją z ricottą i słodzidłami.
6. Wykładamy 3/4 kremu na jednym blacie, przykrywamy go drugim blatem, a następnie dekorujemy resztą kremu i plastrami kiwi.
(Chwilowo) dałam sobie spokój z makowymi wypiekami i postawiłam
na coś orzeźwiającego - upiekłam fit biszkopta z ricottą.
Tylko sobie wyobraźcie - kukurydziane mięciutkie ciasto pachnące mango, przełożone słodkim
kremem z ricotty i udekorowane słodkim kiwi... Brzmi jak deser marzeń, prawda? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro