Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spody:                                                                Krem:

100g białek jaj                                                       250g ricotty

40g erytrolu                                                           10g erytrolu

200g wysokobiałkowego serka wiejskiego      10g cukru waniliowego                                                 

80g mąki kukurydzianej                                     50ml wody

50g mango                                                             10g żelatyny

1 łyżeczka proszku do pieczenia                         1 dojrzałe kiwi

                                                                                 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej blendujemy na gładko pozostałe składniki spodu.

3. Delikatnie łączymy łyżką powstałą masę z białkiem.

4. Przekładamy po połowie ciasta do 2 identycznych foremek ciasto i pieczemy przez ok. 30 min. Studzimy.

5. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i gdy będzie jeszcze płynna, miksujemy ją z ricottą i słodzidłami.

6. Wykładamy 3/4 kremu na jednym blacie, przykrywamy go drugim blatem, a następnie dekorujemy resztą kremu i plastrami kiwi.

(Chwilowo) dałam sobie spokój z makowymi wypiekami i postawiłam
na coś orzeźwiającego - upiekłam
fit biszkopta z ricottą.
Tylko sobie wyobraźcie - kukurydziane mięciutkie ciasto pachnące mango, przełożone słodkim
kremem z ricotty i udekorowane słodkim kiwi... Brzmi jak deser marzeń, prawda? :)

15/01/2022

Fit biszkopt z ricottą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro