Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje x 2 połówki papryki

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1 duża łyżka przyprawy z suszonymi pomidorami

1/3 czerwonej cebuli (ok. 30g)

1 ząbek czosnku

1 mała puszka kukurydzy (70g po odsączeniu)

50g ryżu basmati

2 mniejsze papryki (po wydrążeniu ok. 150g każda)

40g passaty pomidorowej

20g musztardy sarepskiej

20g mozzarelli

10g parmezanu

sól i pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg).

2. Gotujemy ryż na sypko i przekładamy go do miski. Łączymy go z kukurydzą, passatą, musztardą oraz solą i pieprzem.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Podsmażamy na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 5 min.).

4. Dodajemy mięso doprawione przyprawą z suszonymi pomidorami i smażymy przez kolejne 5 min.

5. Kroimy papryki wzdłuż i usuwamy z nich gniazda nasienne.

6. Łączymy wszystkie składniki farszu i wypełniamy nim papryki, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym.

7. Posypujemy całość startą na tarce mozzarellą i parmezanem, a następnie zapiekamy przez ok. 20 min.

Przepis na faszerowane papryki z piekarnika pamiętam jeszcze z domu rodzinnego.
Był to jeden z najlepszych nieklasycznych obiadów przygotowywanych przez moich rodziców i długo (zdecydowanie zbyt długo) przymierzałam się do jego odtworzenia. Cieszę się, że w końcu udało mi się go upichcić, bo nie dość,
że świetnie smakuje, to równie dobrze wygląda :) Dla mnie jest to zdecydowanie obiad idealny!

03/06/2021

Faszerowane papryki z piekarnika

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro