Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje x 2 połówki papryki
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1 duża łyżka przyprawy z suszonymi pomidorami
1/3 czerwonej cebuli (ok. 30g)
1 ząbek czosnku
1 mała puszka kukurydzy (70g po odsączeniu)
50g ryżu basmati
2 mniejsze papryki (po wydrążeniu ok. 150g każda)
40g passaty pomidorowej
20g musztardy sarepskiej
20g mozzarelli
10g parmezanu
sól i pieprz
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg).
2. Gotujemy ryż na sypko i przekładamy go do miski. Łączymy go z kukurydzą, passatą, musztardą oraz solą i pieprzem.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Podsmażamy na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 5 min.).
4. Dodajemy mięso doprawione przyprawą z suszonymi pomidorami i smażymy przez kolejne 5 min.
5. Kroimy papryki wzdłuż i usuwamy z nich gniazda nasienne.
6. Łączymy wszystkie składniki farszu i wypełniamy nim papryki, po czym układamy je w naczyniu żaroodpornym.
7. Posypujemy całość startą na tarce mozzarellą i parmezanem, a następnie zapiekamy przez ok. 20 min.
Przepis na faszerowane papryki z piekarnika pamiętam jeszcze z domu rodzinnego.
Był to jeden z najlepszych nieklasycznych obiadów przygotowywanych przez moich rodziców i długo (zdecydowanie zbyt długo) przymierzałam się do jego odtworzenia. Cieszę się, że w końcu udało mi się go upichcić, bo nie dość,
że świetnie smakuje, to równie dobrze wygląda :) Dla mnie jest to zdecydowanie obiad idealny!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro