Czas przygotowania: 3 minuty

Czas gotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

2 jajka

100g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)

250g mleka (u mnie 0,5%)

20g mąki orkiszowej

15g masła

szczypta gałki muszkatołowej

sól himalajska i pieprz ziołowy

majeranek

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Podgrzewamy 2000g mleka z masłem i gałką muszkatołową. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego mąkę rozpuszczoną w reszcie mleka. Mieszamy całość do zgęstnienia.

4. Łączymy żółtka z mięsem, solą i pieprzem. Tworzymy 4 kotlety, którymi wypełniamy zagłębienia jajek.

5. Na dno kokilek wylewamy po 1 łyżce sosu. Na tym układamy jajka i polewamy je resztą sosu. Posypujemy całość majerankiem.

6. Zapiekamy jajka przez 20 min.

Sos beszamelowy zawsze kojarzył mi się z tłustą i bezsmakową papką.
Okazuje się jednak, że odpowiednie przyprawy i dobre masło potrafią wszystko zmienić.
Poznajcie pożywny i pachnący przepis na
faszerowane jajka zapiekane pod sosem beszamelowym,
które świetnie sprawdzą się jako sycące śniadanie/kolacja na ciepło.

26/11/2020

Faszerowane jajka zapiekane pod sosem beszamelowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro