Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
2 jajka
100g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
250g mleka (u mnie 0,5%)
20g mąki orkiszowej
15g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól himalajska i pieprz ziołowy
majeranek
Wykonanie
1. Gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Podgrzewamy 2000g mleka z masłem i gałką muszkatołową. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego mąkę rozpuszczoną w reszcie mleka. Mieszamy całość do zgęstnienia.
4. Łączymy żółtka z mięsem, solą i pieprzem. Tworzymy 4 kotlety, którymi wypełniamy zagłębienia jajek.
5. Na dno kokilek wylewamy po 1 łyżce sosu. Na tym układamy jajka i polewamy je resztą sosu. Posypujemy całość majerankiem.
6. Zapiekamy jajka przez 20 min.
Sos beszamelowy zawsze kojarzył mi się z tłustą i bezsmakową papką.
Okazuje się jednak, że odpowiednie przyprawy i dobre masło potrafią wszystko zmienić.
Poznajcie pożywny i pachnący przepis na faszerowane jajka zapiekane pod sosem beszamelowym,
które świetnie sprawdzą się jako sycące śniadanie/kolacja na ciepło.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro