Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 120 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
200g fasoli Jaś
150g piersi z kurczaka
150g suchej krakowskiej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 opakowanie pomidorów w puszce (140g)
100g soku pomidorowego (może być pikantny)
2 łyżeczki majeranku
pieprz i sól
Wykonanie
1. Zalewamy fasolę wodę na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej wodzie do miękkości (ok. 1,5h). Odcedzamy.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy w kostkę pierś, kiełbasę, cebulę i czosnek. Posypujemy je majerankiem i podsmażamy przez ok. 10 min.
4. Łączymy mięso z fasolką. Dodajemy do nich pomidory i sok pomidorowy.
5. Gotujemy całość do odparowania większości soku (ok. 30 min.) i doprawiamy do smaku.
Tego dania nie jadłam od dawna, bo myślałam,
że w kiełbasie jest milion kalorii, dlatego nie mogę sobie na nią pozwolić :(
Dlatego cieszę się, że udało mi się nieco zmodyfikować przepis podstawowy i fasolka po bretońsku
z kurczakiem nadal miała swój charakterystyczny smak, a była nieco bardziej dietetyczna :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro