Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 120 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

200g fasoli Jaś

150g piersi z kurczaka

150g suchej krakowskiej

1 ząbek czosnku

1 cebula

1 opakowanie pomidorów w puszce (140g)

100g soku pomidorowego (może być pikantny)

2 łyżeczki majeranku

pieprz i sól

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy fasolę wodę na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej wodzie do miękkości (ok. 1,5h). Odcedzamy.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy w kostkę pierś, kiełbasę, cebulę i czosnek. Posypujemy je majerankiem i podsmażamy przez ok. 10 min.

4. Łączymy mięso z fasolką. Dodajemy do nich pomidory i sok pomidorowy.

5. Gotujemy całość do odparowania większości soku (ok. 30 min.) i doprawiamy do smaku.

Tego dania nie jadłam od dawna, bo myślałam,
że w kiełbasie jest milion kalorii, dlatego nie mogę sobie na nią pozwolić :(

Dlatego cieszę się, że udało mi się nieco zmodyfikować przepis podstawowy i fasolka po bretońsku
z kurczakiem
nadal miała swój charakterystyczny smak, a była nieco bardziej dietetyczna :)

11/05/2020

Fasolka po bretońsku z kurczakiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro