Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

1 średnia czerwona cebula

150g papryki (najlepiej w różnych kolorach)

2 łyżeczki oliwy

2 łyżki mieszanki meksykańskich ziół

sól ziołowa

2 placki pełnoziarnistej tortilli

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół), po czym podgrzewamy w nim przez 10 min. placki tortilli pokrojone w trójkąty.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię grillową.

3. Kroimy piersi w paski. Doprawiamy je ziołami i polewamy oliwą, po czym obsmażamy przez ok. 10 min. i przekładamy do miski.

4. Na tej samej patelni podsmażamy przez ok. 5 min. paski papryki, po czym dodajemy mięso i smażymy całość przez następne 5 min.

5. Podajemy mięso z nachosami.

Jakiś czas temu zjadłam na mieście fajitas z kurczakiem i nachosami i od razu pomyślałam
- dlaczego wcześniej nie wpadłam na to, żeby przygotować to danie w domu? Dziwiło mnie to tym bardziej,
że jest to przecież jedna z podstawowych i szybszych w upichceniu pozycji kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Tak więc polecam ten przepis nawet na ekspresowy obiad (pieczoną tortillę można zastąpić "surowym" plackiem).

12/03/2022

Fajitas z kurczakiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro