Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
150g papryki (najlepiej w różnych kolorach)
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki mieszanki meksykańskich ziół
sól ziołowa
2 placki pełnoziarnistej tortilli
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół), po czym podgrzewamy w nim przez 10 min. placki tortilli pokrojone w trójkąty.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię grillową.
3. Kroimy piersi w paski. Doprawiamy je ziołami i polewamy oliwą, po czym obsmażamy przez ok. 10 min. i przekładamy do miski.
4. Na tej samej patelni podsmażamy przez ok. 5 min. paski papryki, po czym dodajemy mięso i smażymy całość przez następne 5 min.
5. Podajemy mięso z nachosami.
Jakiś czas temu zjadłam na mieście fajitas z kurczakiem i nachosami i od razu pomyślałam
- dlaczego wcześniej nie wpadłam na to, żeby przygotować to danie w domu? Dziwiło mnie to tym bardziej,
że jest to przecież jedna z podstawowych i szybszych w upichceniu pozycji kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Tak więc polecam ten przepis nawet na ekspresowy obiad (pieczoną tortillę można zastąpić "surowym" plackiem).
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro