Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 40 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 mniejszych pałek z kurczaka

1 l wody

1 cebula

1/3 pora

2 ząbki czosnku

sól i pieprz ziołowy

ziele angielskie, liść laurowy

2 łyżki majeranku

kilka kuszonych grzybów

150g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je solą, pieprzem oraz majerankiem.

3. Krótko podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i pora oraz plastry czosnku.

4. Dodajemy mięso i przypiekamy je z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia (ok. 5 min.). Zmniejszamy ogień i zalewamy je wodą.

5. Dodajemy do wywaru ziele angielskie, liść laurowy i grzyby.

6. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.

7. Dusimy mięso na średnim ogniu przez 35 min.

8. Podajemy udka z bulgurem.

Rzadko przyrządzam udka na obiad, więc już gdy to robię, muszą być perfekcyjne - miękkie i aromatyczne.

Jednym z moich sprawdzonych przepisów jest pomysł na duszone udka z kurczaka.
Ich upichcenie nie wymaga od nas żadnych umiejętności, ani stania "przy garach",
więc przypadną do gustu naprawdę każdemu :)

10/08/2020

Duszone udka z kurczaka

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro