Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 40 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 mniejszych pałek z kurczaka
1 l wody
1 cebula
1/3 pora
2 ząbki czosnku
sól i pieprz ziołowy
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki majeranku
kilka kuszonych grzybów
150g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je solą, pieprzem oraz majerankiem.
3. Krótko podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i pora oraz plastry czosnku.
4. Dodajemy mięso i przypiekamy je z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia (ok. 5 min.). Zmniejszamy ogień i zalewamy je wodą.
5. Dodajemy do wywaru ziele angielskie, liść laurowy i grzyby.
6. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.
7. Dusimy mięso na średnim ogniu przez 35 min.
8. Podajemy udka z bulgurem.
Rzadko przyrządzam udka na obiad, więc już gdy to robię, muszą być perfekcyjne - miękkie i aromatyczne.
Jednym z moich sprawdzonych przepisów jest pomysł na duszone udka z kurczaka.
Ich upichcenie nie wymaga od nas żadnych umiejętności, ani stania "przy garach",
więc przypadną do gustu naprawdę każdemu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro