Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minuty
Ilość: 1 omlet
Składniki
40g mąki jaglanej
10g świeżych drożdży
10ml mleka
10g erytrolu
2 jajka
Wykonanie
1. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy, po czym odstawiamy ją na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód porządnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 3 min.
Ostatnio kupiłam drożdże z myślą o przygotowaniu ciasta drożdżowego (do którego nie mogę się zabrać od kilku ładnych lat :P). Dzięki temu byłam "zmuszona" do ich zużycia i tak powstał drożdżowy omlet jaglany.
Jego przygotowanie było banalnie proste, a efekt bardzo mi się spodobał.
W końcu komu może nie przypaść do gustu pulchny, smaczny i pożywny placek? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro