Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

300g mąki tortowej typ 550

1 op. suchych drożdży (8g)

125g mleka (u mnie 0,5%)

75g erytrolu

2 jajka

70g masła

4 krople aromatu waniliowego

10g cukru waniliowego

200g chudego twarogu

15g płatków migdałów

szczypta soli

 

 

Wykonanie

 

1. Z mąki, drożdży, letniego mleka, 55g erytrolu, 5g cukru waniliowego, aromatu, ciepłego masła i jajka zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 30 min.

2. Widelcem łączymy twaróg z 1 żółtkiem, 5g cukru waniliowego i 20g erytrolu.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

4. Formujemy z ciasta prostokąt szerokości keksówki i rozwałkowujemy go na szerokość ok. 1 cm.

5. Wykładamy masę serową na ciasto (zostawiamy ok. 2cm wolnego miejsca z jednej strony) i zawijamy struclę wzdłuż dłuższego boku.

6. Przekładamy struclę do keksówki (można ją posmarować mlekiem), posypujemy migdałami i pieczemy przez 1h.

13/05/2020

Drożdżowa strucla serowa

Zazwyczaj, kiedy przygotowuję cista, są to serniki. Czasem jednak każdemu potrzebna jest odmiana :)

Właśnie dlatego upiekłam dzisiaj drożdżową struclę z serem (bo ciacho musi być wilgotne!).
Musiałam poświęcić na ten przepis dłuższą chwilę, ale przy użyciu suchych drożdży i tak uważam,
że poszło mi dość sprawnie. A ciasto wyszło puszyste i pyszne :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro