Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
300g mąki tortowej typ 550
1 op. suchych drożdży (8g)
125g mleka (u mnie 0,5%)
75g erytrolu
2 jajka
70g masła
4 krople aromatu waniliowego
10g cukru waniliowego
200g chudego twarogu
15g płatków migdałów
szczypta soli
Wykonanie
1. Z mąki, drożdży, letniego mleka, 55g erytrolu, 5g cukru waniliowego, aromatu, ciepłego masła i jajka zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 30 min.
2. Widelcem łączymy twaróg z 1 żółtkiem, 5g cukru waniliowego i 20g erytrolu.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
4. Formujemy z ciasta prostokąt szerokości keksówki i rozwałkowujemy go na szerokość ok. 1 cm.
5. Wykładamy masę serową na ciasto (zostawiamy ok. 2cm wolnego miejsca z jednej strony) i zawijamy struclę wzdłuż dłuższego boku.
6. Przekładamy struclę do keksówki (można ją posmarować mlekiem), posypujemy migdałami i pieczemy przez 1h.
Zazwyczaj, kiedy przygotowuję cista, są to serniki. Czasem jednak każdemu potrzebna jest odmiana :)
Właśnie dlatego upiekłam dzisiaj drożdżową struclę z serem (bo ciacho musi być wilgotne!).
Musiałam poświęcić na ten przepis dłuższą chwilę, ale przy użyciu suchych drożdży i tak uważam,
że poszło mi dość sprawnie. A ciasto wyszło puszyste i pyszne :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro