Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 5 + 15 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

150g piersi z kurczaka

1 ząbek czosnku

1/3 cebuli

200g cukinii

100g passaty pomidorowej

sól

1 łyżka przyprawy do kurczaka

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Obieramy cukinię i obieraczką kroimy ją na cienkie paski, a następnie w nitki na kształt makaronu. Doprawiamy solą.

3. Dodajemy ją do czosnku i dusimy przez 5 min. na średnim ogniu (aby tylko lekko zwiędła).

4. Przekładamy "makaron" na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę mięso obtoczone w przyprawie oraz cebulę.

5. Smażymy je przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy passatę, mieszamy i podajemy ze "spaghetti".

Będąc na redukcji musimy uważać na to, by nie dostarczyć sobie zbyt dużej ilości węglowodanów. Warto wtedy poszukać lepszych (i wartościowych) alternatyw. Idąc tym tropem, upichciłam drobiowe spaghetti z cukinii. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie, bo jest po prostu pyszne, a niższa kaloryka dania to tylko efekt uboczny :) Warto więc sięgać po cukinię, bo jest nie tylko lekkostrawna, ale też pełna cennych mikroskładników.

15/08/2020

Drobiowe spaghetti z cukinii

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro