Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 + 15 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
150g piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1/3 cebuli
200g cukinii
100g passaty pomidorowej
sól
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Obieramy cukinię i obieraczką kroimy ją na cienkie paski, a następnie w nitki na kształt makaronu. Doprawiamy solą.
3. Dodajemy ją do czosnku i dusimy przez 5 min. na średnim ogniu (aby tylko lekko zwiędła).
4. Przekładamy "makaron" na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę mięso obtoczone w przyprawie oraz cebulę.
5. Smażymy je przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy passatę, mieszamy i podajemy ze "spaghetti".
Będąc na redukcji musimy uważać na to, by nie dostarczyć sobie zbyt dużej ilości węglowodanów. Warto wtedy poszukać lepszych (i wartościowych) alternatyw. Idąc tym tropem, upichciłam drobiowe spaghetti z cukinii. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie, bo jest po prostu pyszne, a niższa kaloryka dania to tylko efekt uboczny :) Warto więc sięgać po cukinię, bo jest nie tylko lekkostrawna, ale też pełna cennych mikroskładników.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro