Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
30g musztardy sarepskiej
3 plastry szynki włoskiej (ok. 60g)
45g mozzarelli
1 łyżka granulowanego czosnku
sól ziołowa
15g oliwy z oliwek
120g kuskusu
Wykonanie
1. Oczyszczamy mięso z błonek i dzielimy ja na 6 w miarę równych płatów, które porządnie rozbijamy tłuczkiem*.
2. Doprawiamy je przyprawami i smarujemy musztardą jedną stronę każdego z nich.
3. Na połowie mięsa układamy 1/2 plastra wędliny i starty na tarce ser.
4. Przykrywamy je drugą częścią mięsa, tworząc sakiewkę. Spinamy ją wykałaczkami na czas smażenia.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy sakiewki przez ok. 15min. co jakiś czas je obracając.
6. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.
7. Usuwamy wykałaczki z mięsa i podajemy je z kaszą.
*Ja robię to przez foliową torebkę, żeby mięso się nie rozpadło.
Myślałam, że w temacie drobiowych obiadów nie jestem już w stanie zbyt wiele wymyślić, ale okazało się,
że byłam w błędzie! Drobiowe sakiewki z szynką i serem są na to świetnym dowodem. Okazuje się, że nawet
z połączenia najprostszych sładników, można stworzyć prawdziwe pyszności. Mogę Was zapewnić, że soczyste mięso wzbogacone smakiem musztardy, połączone z szynką i ciągnącym się serem, to obiadowy strzał w 10!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro