Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

30g musztardy sarepskiej

3 plastry szynki włoskiej (ok. 60g)

45g mozzarelli

1 łyżka granulowanego czosnku

sól ziołowa

15g oliwy z oliwek

120g kuskusu

 

 

Wykonanie

 

1. Oczyszczamy mięso z błonek i dzielimy ja na 6 w miarę równych płatów, które porządnie rozbijamy tłuczkiem*.

2. Doprawiamy je przyprawami i smarujemy musztardą jedną stronę każdego z nich.

3. Na połowie mięsa układamy 1/2 plastra wędliny i starty na tarce ser.

4. Przykrywamy je drugą częścią mięsa, tworząc sakiewkę. Spinamy ją wykałaczkami na czas smażenia.

5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy sakiewki przez ok. 15min. co jakiś czas je obracając.

6. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

7. Usuwamy wykałaczki z mięsa i podajemy je z kaszą.

 

*Ja robię to przez foliową torebkę, żeby mięso się nie rozpadło.

Myślałam, że w temacie drobiowych obiadów nie jestem już w stanie zbyt wiele wymyślić, ale okazało się,
że byłam w błędzie!
Drobiowe sakiewki z szynką i serem są na to świetnym dowodem.
Okazuje się, że nawet
z połączenia najprostszych sładników, można stworzyć prawdziwe pyszności. Mogę Was zapewnić, że soczyste mięso wzbogacone smakiem musztardy, połączone z szynką i ciągnącym się serem, to obiadowy strzał w 10!

05/02/2021

Drobiowe sakiewki z szynką i serem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro