Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

3 plastry serka topionego

kilka plastrów czerwonej papryki (ok. 30g)

150g ryżu basmati

2 łyżki ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy piersi tak, aby powstały płaty jednakowej grubości. Rozklepujemy je tłuczkiem na cienko* i nacieramy przyprawami.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Na krótszym brzegu mięsa układamy kawałek serka i plaster papryki. Zawijamy mięso tworząc roladkę.**

4. W międzyczasie, gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

5. Smażymy mięso przez 3 min. na większym ogniu, po czym zmniejszamy go, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość przez 12 min., co jakiś czas obracając mięso.

6. Podajemy roladki z ryżem.

 

*Płaty powinny być wielkości połowy dłoni.

**Jeśli roladki będą się Wam rozwijać, to na czas duszenia można spiąć ich brzegi wykałaczką.

16/05/2020

Drobiowe roladki z serkiem topionym

W weekendy najczęściej przygotowuję obiady, które wymagają poświęcenia większej ilości czasu.
W przypadku
drobiowych roladek z serkiem topionym okazało się,
że poszło mi szybciej, niż się spodziewałam :) Takie mięsko jest mięciutkie, a z niespodzianką w środku smakuje naprawdę dobrze, więc na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro