Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
3 plastry serka topionego
kilka plastrów czerwonej papryki (ok. 30g)
150g ryżu basmati
2 łyżki ulubionych ziół
Wykonanie
1. Kroimy piersi tak, aby powstały płaty jednakowej grubości. Rozklepujemy je tłuczkiem na cienko* i nacieramy przyprawami.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Na krótszym brzegu mięsa układamy kawałek serka i plaster papryki. Zawijamy mięso tworząc roladkę.**
4. W międzyczasie, gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
5. Smażymy mięso przez 3 min. na większym ogniu, po czym zmniejszamy go, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość przez 12 min., co jakiś czas obracając mięso.
6. Podajemy roladki z ryżem.
*Płaty powinny być wielkości połowy dłoni.
**Jeśli roladki będą się Wam rozwijać, to na czas duszenia można spiąć ich brzegi wykałaczką.
W weekendy najczęściej przygotowuję obiady, które wymagają poświęcenia większej ilości czasu.
W przypadku drobiowych roladek z serkiem topionym okazało się,
że poszło mi szybciej, niż się spodziewałam :) Takie mięsko jest mięciutkie, a z niespodzianką w środku smakuje naprawdę dobrze, więc na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro