Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje x 3 łódki
Składniki
450g piersi z kurczaka
150g drobnych pieczarek
120g papryki (najlepiej trochę żółtej i trochę czerwonej)
30g groszku z puszki
2 łyżki suszonych pomidorów
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Kroimy mięso w cienkie plastry i rozbijamy je tłuczkiem na cienko. Obsypujemy ziołami.
2. Ustawiamy piekarnik na 200 °C (grzanie góra-dół).
3. Kroimy papryki w grubą kostkę, a pieczarki na połówki.
4. Dzielmy długie wykałaczki na pół i nadziewamy na nie na przemian paprykę i pieczarki.
5. Nadziewamy pasy mięsa z obu stron wykałaczki tak, aby powstały zamknięte od dołu łódki.
6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem warzywami do góry i na ich wierzchu kładziemy groszek.
7. W międzyczasie przygotowujemy frytki według przepisu, który znajdziecie tutaj.
8. Zapiekamy łódki przez ok. 15 min. i podajemy z frytkami.
Myślałam, że w temacie mięsnych szaszłyków już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć,
ale okazało się, że byłam w błędzie. Drobiowe łódki z warzywami nie tylko świetnie się prezentują,
ale też rewelacyjnie smakują. Takim obiadem na pewno podbijecie serca (i żołądki) swoich gości :)
Z powodzeniem pomoże Wam też rozpieścić swoich domowników, bo można go prosto i szybko przygotować.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro