Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje x 3 łódki

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

150g drobnych pieczarek

120g papryki (najlepiej trochę żółtej i trochę czerwonej)

30g groszku z puszki

2 łyżki suszonych pomidorów

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy mięso w cienkie plastry i rozbijamy je tłuczkiem na cienko. Obsypujemy ziołami.

2. Ustawiamy piekarnik na 200 °C (grzanie góra-dół).

3. Kroimy papryki w grubą kostkę, a pieczarki na połówki.

4. Dzielmy długie wykałaczki na pół i nadziewamy na nie na przemian paprykę i pieczarki.

5. Nadziewamy pasy mięsa z obu stron wykałaczki tak, aby powstały zamknięte od dołu łódki.

6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem warzywami do góry i na ich wierzchu kładziemy groszek.

7. W międzyczasie przygotowujemy frytki według przepisu, który znajdziecie tutaj.

8. Zapiekamy łódki przez ok. 15 min. i podajemy z frytkami.

Myślałam, że w temacie mięsnych szaszłyków już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć,
ale okazało się, że byłam w błędzie.
Drobiowe łódki z warzywami nie tylko świetnie się prezentują,
ale też rewelacyjnie smakują.
Takim obiadem na pewno podbijecie serca (i żołądki) swoich gości :)

Z powodzeniem pomoże Wam też rozpieścić swoich domowników, bo można go prosto i szybko przygotować.

13/10/2020

Drobiowe łódki z warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro