Czas przygotowania: 5 minut

Czas duszenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

100g kaszy kuskus

450g piersi z kurczaka

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki (ok. 100g)

1/2 żółtej papryki (ok. 100g)

1/2 średniej cukinii (ok. 150g)

1 mała butelka soku pomidorowego (300ml)

1 łyżka suszonych pomidorów

szczypta chili

1 łyżka słodkiej papryki

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Podsmażamy na niej najpierw (przez 5 min.) cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso.

4. Po kolejnych 5 min. dodajemy przyprawy, sok pomidorowy oraz paprykę i cukinię pokrojone w dużą kostkę.

5. Dusimy całość przez 10 min. (do odparowania większości płynu).

6. Podajemy leczo z kuskusem.

25/07/2020

Drobiowe leczo z kuskusem

Aż sama nie wierzę w to, że jako fanka papryki i cukinii zapomniałam o przepisie
na
drobiowe leczo z kuskusem. Mięciutkie mięso w towarzystwie warzyw to coś, co bardzo lubię :)
W ramach udziwnień podaję je z kaszą kuskus, dzięki której całość jest jeszcze bardziej sycąca.
To zdecydowanie przepis dla osób, które uwielbiają sezonowe warzywa!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro