Czas przygotowania: 5 minut
Czas duszenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
100g kaszy kuskus
450g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki (ok. 100g)
1/2 żółtej papryki (ok. 100g)
1/2 średniej cukinii (ok. 150g)
1 mała butelka soku pomidorowego (300ml)
1 łyżka suszonych pomidorów
szczypta chili
1 łyżka słodkiej papryki
Wykonanie
1. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Podsmażamy na niej najpierw (przez 5 min.) cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
4. Po kolejnych 5 min. dodajemy przyprawy, sok pomidorowy oraz paprykę i cukinię pokrojone w dużą kostkę.
5. Dusimy całość przez 10 min. (do odparowania większości płynu).
6. Podajemy leczo z kuskusem.
Aż sama nie wierzę w to, że jako fanka papryki i cukinii zapomniałam o przepisie
na drobiowe leczo z kuskusem. Mięciutkie mięso w towarzystwie warzyw to coś, co bardzo lubię :)
W ramach udziwnień podaję je z kaszą kuskus, dzięki której całość jest jeszcze bardziej sycąca.
To zdecydowanie przepis dla osób, które uwielbiają sezonowe warzywa!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro