Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania + smażenia: 20 + 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

1/2 brokuła (ok. 150g)

1/2 cebuli

1 jajko

15g otrębów pszennych

150g kaszy gryczanej

pieprz i sól

 

 

 

Wykonanie

 

1. Dzielimy brokuły na małe różyczki i obgotowujemy je na parze/w wodzie przez 20 min. Studzimy i kroimy na drobne kawałki.

2. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Kroimy piersi w kostkę. Łączymy je z przyprawami, brokułami, jajkiem, otrębami i pokrojoną w kostkę cebulą.

5. Wykładamy mięso na patelnię - po 3 łyżki na 1 kotleta*. Zmniejszamy ogień.

6. Smażymy na średnim ogniu - po 5 min. na każdej ze stron.

7. Podajemy z kaszą.

 

* Powinno wyjść 6 dużych kotletów.

Jak kotlety, to tylko udziwnione! Tym razem padło na drobiowe kotlety brokułowe.

Brokuły to skarbnica cennych witamin i mikroelementów,
więc cieszę się, że udało mi się je tu przemycić.

Dodatkowo, zwykłe kotlety stały się niezwykłe i to przy niezbyt dużym nakładzie pracy :)

06/04/2020

Drobiowe kotlety brokułowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro