Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania + smażenia: 20 + 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
1/2 brokuła (ok. 150g)
1/2 cebuli
1 jajko
15g otrębów pszennych
150g kaszy gryczanej
pieprz i sól
Wykonanie
1. Dzielimy brokuły na małe różyczki i obgotowujemy je na parze/w wodzie przez 20 min. Studzimy i kroimy na drobne kawałki.
2. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Kroimy piersi w kostkę. Łączymy je z przyprawami, brokułami, jajkiem, otrębami i pokrojoną w kostkę cebulą.
5. Wykładamy mięso na patelnię - po 3 łyżki na 1 kotleta*. Zmniejszamy ogień.
6. Smażymy na średnim ogniu - po 5 min. na każdej ze stron.
7. Podajemy z kaszą.
* Powinno wyjść 6 dużych kotletów.
Jak kotlety, to tylko udziwnione! Tym razem padło na drobiowe kotlety brokułowe.
Brokuły to skarbnica cennych witamin i mikroelementów,
więc cieszę się, że udało mi się je tu przemycić.
Dodatkowo, zwykłe kotlety stały się niezwykłe i to przy niezbyt dużym nakładzie pracy :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro