Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej piersi z kurczaka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

300g passaty pomidorowej

100g kukurydzy z puszki

120g fasoli z puszki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka oregano

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż do miękkości i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy je przez 2 min. na patelni.

4. Wrzucamy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 5 min.).

5. Wsypujemy zioła i wlewamy passatę. Gotujemy całość przez 10 min. (do odparowania sosu).

6. Wrzucamy kukurydzę i fasolę. Dusimy całość jeszcze przez 10 min. 

7. Wykładamy mięso na ryż.

 

* Można też wsypać ryż do mięsa i przez chwilę razem dusić całe danie.

Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej, ale nie ogólnie nie jadam wołowiny zbyt często,
bo ma w sobie sporo tłuszczu. Dlatego dzisiaj pokażę Wam przepis na to jak zjeść ciastko i mieć ciastko:)

Zobaczcie przepis na drobiowe chili con carne, które jest równie aromatyczne i smaczne,
co oryginalne danie (w wersji z wołowiną).

29/01/2020

Drobiowe chili con carne

 Lubicie kuchnię meksykańską?
Mam coś dla Was -
drobiowe chili con carne.
Przepis ten kojarzy się nam z mięsem wołowym, ale ja przygotowałam je dziś w "chudszej" wersji - z kurczakiem. Dzięki dużej ilości przypraw danie jest nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo aromatyczne.

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro