Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300g passaty pomidorowej
100g kukurydzy z puszki
120g fasoli z puszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
Wykonanie
1. Gotujemy ryż do miękkości i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy je przez 2 min. na patelni.
4. Wrzucamy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 5 min.).
5. Wsypujemy zioła i wlewamy passatę. Gotujemy całość przez 10 min. (do odparowania sosu).
6. Wrzucamy kukurydzę i fasolę. Dusimy całość jeszcze przez 10 min.
7. Wykładamy mięso na ryż.
* Można też wsypać ryż do mięsa i przez chwilę razem dusić całe danie.
Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej, ale nie ogólnie nie jadam wołowiny zbyt często,
bo ma w sobie sporo tłuszczu. Dlatego dzisiaj pokażę Wam przepis na to jak zjeść ciastko i mieć ciastko:)
Zobaczcie przepis na drobiowe chili con carne, które jest równie aromatyczne i smaczne,
co oryginalne danie (w wersji z wołowiną).
Lubicie kuchnię meksykańską?
Mam coś dla Was - drobiowe chili con carne.
Przepis ten kojarzy się nam z mięsem wołowym, ale ja przygotowałam je dziś w "chudszej" wersji - z kurczakiem. Dzięki dużej ilości przypraw danie jest nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo aromatyczne.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro