Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
420g piersi z kurczaka
120g pieczarek
1/2 cebuli
80g czerwonej papryki
1 mniejsza puszka kukurydzy (140g po odsączeniu)
1 jajko
150g skyru
20g ulubionego ketchupu
2 placki tortilli
45g mozzarelli
3 łyżki mieszanki włoskich ziół
sól i pieprz
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy piersi w drobną kostkę, obtaczamy w 2 łyżkach ziół i smażymy z drobno pokrojoną cebulą przez ok. 10 min.
3. Na tej samej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojone w plastry i lekko posolone pieczarki.
4. Łączymy skyr z jajkiem, ketchupem, resztą ziół i przyprawami.
5. Odsączamy kukurydzę z zalewy i kroimy paprykę w drobną kostkę.
6. Na dnie tortownicy kładziemy placek wywijając jego brzegi do góry. Drugi placek przycinamy do wielkości tortownicy i odkładamy go na bok.
7. Na pierwszym placku układamy połowę składników: mięsa, pieczarek, papryki i kukurydzy. Całość polewamy 1/2 sosu i posypujemy 1/3 startej na tarce mozzarelli. Przkrywamy to drugim plackiem i powtarzamy czynność.
8. Pieczemy zapiekankę przez 20 min. bez przykrycia.
Czasami do głowy (ni stąd, ni owąd) przychodzi mi jakiś pyszny pomysł, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam.
Tak właśnie było w przypadku drobiowej zapiekanki z plackami tortilli. Postanowiłam użyć tych popularnych pszennych placków zamiast ziemniaków/makaronu i w ten sposób powstał pyszny, ale bardzo nieklasyczny obiad.
Całość w połączeniu z ciągnącym się serem jest nie tylko sycąca, ale też obłędnie pyszna!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro