Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka (może być zmielona)

1/2 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

1 mała puszka kukurydzy (70g)

70g czerwonej fasoli

3 jajka

60g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Podsmażamy (przez ok. 5) pokrojone w kostkę mięso połączone z przyprawami, poszatkowaną cebulą i czosnkiem.

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

4. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim kukurydzę i fasolę.

5. W jednej misce ubijamy pianę z białek, a w drugiej żółtka z mąką.

6. Łączymy delikatnie łyżką obie masy i wylewamy na zapiekankę.

7. Pieczemy przez 30 min.

Dzisiaj przygotowałam drobiową zapiekankę kukurydzianą z pyszną, bezową pianką.

Jak to u mnie, przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy zaskakuje.

Dodatkowo, dodanie fasolki nie tylko wzbogaci smak zapiekanki, ale też zwiększy ilość białka w całym daniu.

A do tego ta chrupiąca kukurydza... :)

24/03/2020

Drobiowa zapiekanka kukurydziana

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro