Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka (może być zmielona)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała puszka kukurydzy (70g)
70g czerwonej fasoli
3 jajka
60g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie mieszanka toskańska)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Podsmażamy (przez ok. 5) pokrojone w kostkę mięso połączone z przyprawami, poszatkowaną cebulą i czosnkiem.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
4. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim kukurydzę i fasolę.
5. W jednej misce ubijamy pianę z białek, a w drugiej żółtka z mąką.
6. Łączymy delikatnie łyżką obie masy i wylewamy na zapiekankę.
7. Pieczemy przez 30 min.
Dzisiaj przygotowałam drobiową zapiekankę kukurydzianą z pyszną, bezową pianką.
Jak to u mnie, przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy zaskakuje.
Dodatkowo, dodanie fasolki nie tylko wzbogaci smak zapiekanki, ale też zwiększy ilość białka w całym daniu.
A do tego ta chrupiąca kukurydza... :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro