Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
150g kaszy kuskus
450g zmielonej piersi z kurczaka
1 jajko
60g czerwonej papryki
szczypiorek
sól
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie
1. Zagotowujemy 3/4l wody w głębiokiej patelni (musi się w niej zmieścić naczynie żaroodporne).
2. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odelwamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje (po ok. 5 min.).
3. Kroimy paprykę w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Łaczymy je z mięsem, jajkiem i przyprawami.
4. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wrzątku gotującego się na patelni.
5. Przykrywamy pieczeń pokrywką od patelni (to nic, jeśli przykrycie nie będzie szczelne) i gotujemy ją przez 25 min.
6. Odlewamy z formy powstały bulion, dzielimy mięso na porcje i podajemy z kuskusem.
Jak już zapewne wiecie, lubię testować nowe przepisy. Tym razem padło na drobiową pieczeń z patelni.
Pomysł jest bardzo prosty, a efekt ciekawy, bo stanowi miłą odmianę dla tradycyjnego obiadu.
Duża ilość papryki nadaje pieczeni ciekawego smaku, a szczypta pieprzu cayenne z powodzeniem
podkręci nasz metabolizm. I to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy z naszej strony :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro