Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

150g kaszy kuskus

450g zmielonej piersi z kurczaka

1 jajko

60g czerwonej papryki

szczypiorek

sól

1 łyżka słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy 3/4l wody w głębiokiej patelni (musi się w niej zmieścić naczynie żaroodporne).

2. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odelwamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje (po ok. 5 min.).

3. Kroimy paprykę w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Łaczymy je z mięsem, jajkiem i przyprawami.

4. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wrzątku gotującego się na patelni.

5. Przykrywamy pieczeń pokrywką od patelni (to nic, jeśli przykrycie nie będzie szczelne) i gotujemy ją przez 25 min.

6. Odlewamy z formy powstały bulion, dzielimy mięso na porcje i podajemy z kuskusem.

11/03/2020

Drobiowa pieczeń z patelni

Jak już zapewne wiecie, lubię testować nowe przepisy. Tym razem padło na drobiową pieczeń z patelni.
Pomysł jest bardzo prosty, a efekt ciekawy, bo stanowi miłą odmianę dla tradycyjnego obiadu.

Duża ilość papryki nadaje pieczeni ciekawego smaku, a szczypta pieprzu cayenne z powodzeniem
podkręci nasz metabolizm. I to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy z naszej strony :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro