Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
400g polędwicy z dorsza
100g czarnego ryżu
80g jogurtu wysokobiałkowego
2 jajka
75g kukurydzy z puszki
garść szpinaku baby
szczypiorek
45g mozzarelli
sól i pieprz
2 łyżeczki granulowanego czosnku
Wykonanie
1. W osolonym wrzątku gotujemy ryż na sypko, łączymy go z jogurtem oraz 1 jajkiem i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Posypujemy ryż drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
4. Kroimy rybę w plastry, doprawiamy pozostałymi przyprawami i układamy na szczypiorku. Na to wykładamy kukurydzę i szpinak.
5. Polewamy zapiekankę rozbełtanym jajkiem wymieszanym ze startą na tarce mozzarellą i zapiekamy przez 30 min.
Ostatnio miałam w planie obiad z rybą, ale chciałam ją podać jakiejś innej formie niż klasyczna.
Dzięki temu, wymyśliłam pomysł na dorsza zapiekanego z ryżem i warzywami.
Wyszło kolorowo, smacznie i pożywnie! To bardzo dobry pomysł na sycący, ale niezbyt skomplikowany obiad, który przypadnie do gustu każdemu. A chrupiąca skorupka z sera skradnie Wasze serca :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro