Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

400g polędwicy z dorsza

100g czarnego ryżu

80g jogurtu wysokobiałkowego

2 jajka

75g kukurydzy z puszki

garść szpinaku baby

szczypiorek

45g mozzarelli

sól i pieprz

2 łyżeczki granulowanego czosnku

 

 

Wykonanie

 

1. W osolonym wrzątku gotujemy ryż na sypko, łączymy go z jogurtem oraz 1 jajkiem i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Posypujemy ryż drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

4. Kroimy rybę w plastry, doprawiamy pozostałymi przyprawami i układamy na szczypiorku. Na to wykładamy kukurydzę i szpinak.

5. Polewamy zapiekankę rozbełtanym jajkiem wymieszanym ze startą na tarce mozzarellą i zapiekamy przez 30 min.

Ostatnio miałam w planie obiad z rybą, ale chciałam ją podać jakiejś innej formie niż klasyczna.

Dzięki temu, wymyśliłam pomysł na dorsza zapiekanego z ryżem i warzywami.
Wyszło kolorowo, smacznie i pożywnie!
To bardzo dobry pomysł na sycący, ale niezbyt skomplikowany obiad, który przypadnie do gustu każdemu. A chrupiąca skorupka z sera skradnie Wasze serca :)

18/11/2020

Dorsz zapiekany z ryżem i warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro