Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwicy z dorsza
sól i pieprz cytrynowy
50g rukoli
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. wody
100g śmietany 12%
1 jajko
30g mozzarelli
sól ziołowa
2 łyżeczki ziół prowansalskich
300g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).
2. Nacieramy kawałki ryby przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Przez ok. 5 min. podgrzewamy wodę z rukolą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Blendujemy je ze śmietaną, jajkiem i przyprawami, po czym przykrywamy rybę sosem.
5. Zapiekamy całość przez 15 min., posypujemy startym na tarce serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 min.
6. W międzyczasie gotujemy ziemniaki na parze i podajemy z rybą.
Dawno nie było u mnie dorsza!
A skoro już się pojawił, to musiał to zrobić w doborowym towarzystwie.
Poznajcie dorsza zapiekanego pod sosem z rukoli - mega smacznego i rozpływającego się w ustach.
Takim obiadem nie pogardzą nawet zagorzali mięsożercy! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro