Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwicy z dorsza

sól i pieprz cytrynowy

50g rukoli

1 ząbek czosnku

1/2 szkl. wody

100g śmietany 12%

1 jajko

30g mozzarelli

sól ziołowa

2 łyżeczki ziół prowansalskich

300g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).

2. Nacieramy kawałki ryby przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego.

3. Przez ok. 5 min. podgrzewamy wodę z rukolą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Blendujemy je ze śmietaną, jajkiem i przyprawami, po czym przykrywamy rybę sosem.

5. Zapiekamy całość przez 15 min., posypujemy startym na tarce serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 min.

6. W międzyczasie gotujemy ziemniaki na parze i podajemy z rybą.

Dawno nie było u mnie dorsza!
A skoro już się pojawił, to musiał to zrobić w doborowym towarzystwie. 

Poznajcie dorsza zapiekanego pod sosem z rukoli - mega smacznego i rozpływającego się w ustach.
Takim obiadem nie pogardzą nawet zagorzali mięsożercy! :)

28/02/2022

Dorsz zapiekany pod sosem z rukoli

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro