Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 + 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwicy z drosza
1/4 czerwonej cebuli
4 mniejsze pieczarki (ok.90g)
sól i pieprz ziołowy
1 łyżeczka masła (5g)
2 łyżeczki granulowanego czosnku
100g śmietany 12%
1/2 szkl. wody
10g mąki orkiszowej
150g czarnego ryżu
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki.
3. Dodajemy do nich kawałki doprawionej ryby i wodę. Dusimy całość na małym ogniu przez 10 min.
4. W szklance łączymy śmietanę z mąką i wodą ze smażenia*, po czym wylewamy płyn na rybę, aby powstał sos.
5. Dusimy całość jeszcze przez 5 min. i podajemy z ryżem.
*Powoli dodajemy po 1 łyżce wywaru, aby śmietana stała się letnia. Jeśli o tym zapomnimy, to po dodaniu do ryby od razu się zważy.
Jako fanka dorsza i przepisów z dodatkiem pieczarek, aż się dziwię, że nie wpadłam
na ten pomysł wcześniej, bo dorsz w sosie pieczarkowym jest naprawdę pyszny!
To świetny pomysł na pełnowartościowy obiad, który na pewno posmakuje każdemu,
a przy tym jest prosty w przygotowaniu i (mimo dodania śmietany) naprawdę lekki.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro