Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 5 + 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwicy z drosza

1/4 czerwonej cebuli

4 mniejsze pieczarki (ok.90g)

sól i pieprz ziołowy

1 łyżeczka masła (5g)

2 łyżeczki granulowanego czosnku

100g śmietany 12%

1/2 szkl. wody

10g mąki orkiszowej

150g czarnego ryżu

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki.

3. Dodajemy do nich kawałki doprawionej ryby i wodę. Dusimy całość na małym ogniu przez 10 min.

4. W szklance łączymy śmietanę z mąką i wodą ze smażenia*, po czym wylewamy płyn na rybę, aby powstał sos.

5. Dusimy całość jeszcze przez 5 min. i podajemy z ryżem.

 

*Powoli dodajemy po 1 łyżce wywaru, aby śmietana stała się letnia. Jeśli o tym zapomnimy, to po dodaniu do ryby od razu się zważy.

Jako fanka dorsza i przepisów z dodatkiem pieczarek, aż się dziwię, że nie wpadłam

na ten pomysł wcześniej, bo dorsz w sosie pieczarkowym jest naprawdę pyszny!
To świetny pomysł na pełnowartościowy obiad, który na pewno posmakuje każdemu,
a przy tym jest prosty w przygotowaniu i (mimo dodania śmietany) naprawdę lekki.

06/01/2021

Dorsz w sosie pieczarkowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro