Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

600g polędwicy z dorsza

20g płatków kukurydzianych

10g masła klarowanego

3 łyżeczki granulowanego czosnku

sól i pieprz

160g kuskusu

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię i rozpuszczamy na niej masło klarowane.

3. Kroimy rybę na mniejsze kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Na talerzu mieszamy zmielone płatki kukurydziane i czosnek.

5. Obtaczamy rybę w panierce, a następnie smażymy na średnim ogniu po 5 min. na każdej ze stron.

6. Podajemy dorsza z kuskusem.

Dorsza nie jadłam już chyba ze sto lat, więc skoro w końcu się u mnie pojawił, to musiałam go podać w jakiejś ciekawej i smacznej formie. I tak padło na dorsza w panierce kukurydzianej.
Ten jeden prosty dodatek sprawił, że zwykła ryba zyskała jeszcze lepszy smak.
A dorsza jeść warto,
bo jest nie tylko zdrowy (i niskokaloryczny), więc jest to pełnowartościowa alternatywa dla mięsa.

20/08/2020

Dorsz w panierce kukurydzianej

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro